gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.1.2020 (Webnoviny.sk) – Proti zostreleniu ukrajinského lietadla nad iránskou metropolou Teherán a následným zahmlievaním zo strany iránskych úradov demonštrovali v sobotu v Teheráne stovky Iráncov. Irán sa za zostrelenie lietadla so 176 ľuďmi na palube ospravedlnil a vyhlásil, že nebolo úmyselné, v prvých dňoch po tragédii však zahmlieval a tvrdil, že dôvodom havárie bola mechanická chyba.

Sobotňajšie demonštrácie sa konali pred dvoma univerzitami a podľa iránskych tlačových agentúr sa na nich zúčastnilo zhruba tisíc ľudí.

Kričali heslá „smrť klamárom“

Demonštranti kričali okrem iného „smrť klamárom“, po krátkom čase proti nim zasiahli policajti slzným plynom. Polícia zatkla aj britského veľvyslanca v Iráne Roba Macaireho, ktorý sa na jednej z demonštrácií tiež zúčastnil. Zhruba po hodine ho prepustili.

„Zatknutie nášho veľvyslanca v Teheráne bez akéhokoľvek dôvodu a bez vysvetlenia je vážnym porušením medzinárodného práva,“ reagoval následne britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

„Iránska vláda je momentálne na križovatke. Môže pokračovať smerom k odpadlíckemu štátu a k politickej a hospodárskej izolácii, alebo môže prijať kroky k deeskalácii napätia,“ dodal šéf britskej diplomacie.

Stojíme pri iránskom národe, tvrdí USA

Demonštrantov v Teheráne v piatok podporil aj americký prezident Donald Trump a jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

„Hrdinským a trpiacim ľuďom Iránu: Stál som pri vás od začiatku môjho pôsobenia v úrade a moja vláda pri vás bude stáť aj naďalej,“ napísal na Twitter Trump v angličtine aj v perzštine.

„Vôľa iránskeho ľudu je jasná. Sú znechutení lžami, korupciou a nekompetentnosťou režimu a brutalitou Revolučných gárd pod Chameneího kleptokraciou. Stojíme pri iránskom národe, ktorý si zaslúži lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil v piatok šéf americkej diplomacie Pompeo.

Britská BBC však pripomína, že piatkové protesty boli predsa len o poznanie menšie ako tohtotýždňové masové protesty proti zabitiu iránskeho generála, ktoré nariadil americký prezident Trump. Na tých sa zúčastnili milióny Iráncov, a tí protestovali nie proti svojej vláde, ale proti Američanom.

Lietadlo zostrelila armáda

Irán v sobotu ráno priznal, že ukrajinské lietadlo so 176 ľuďmi na palube, ktoré v stredu havarovalo nad Teheránom, zostrelila iránska armáda. Nebolo to však úmyselne, ale v dôsledku „ľudskej chyby“ a vo vypätej atmosfére.

Krátko predtým totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Američanmi zaútočil na dve americké základne v Iraku, a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.

Ako v sobotu uviedla iránska armáda, ukrajinské civilné lietadlo si vojaci „pomýlili s nepriateľským cieľom“, keďže si to zrazu „zamierilo k dôležitému vojenskému objektu“ iránskej armády.

Táto tragická chyba sa podľa iránskej armády stala „v štádiu najvyššej ostražitosti“ po vyhrotení konfliktu s USA. Rozhodnutie podľa nej vykonal jeden človek, a mal naňho desať sekúnd. Irán prisľúbil, že tých, ktorí sú za zostrelenie lietadla zodpovední, bude stíhať.

Najviac pasažierov pochádzalo z Iránu

Pri stredajšej havárii zahynulo všetkých 176 ľudí cestujúcich v lietadle vrátane posádky. Najviac, 82, pasažierov pochádzalo z Iránu, päťdesiati siedmi boli Kanaďania, väčšina z nich tiež iránskeho pôvodu, jedenásti boli Ukrajinci.

Až do soboty rána Irán popieral, že by príčinou pádu lietadla mohlo byť zostrelenie a tvrdil, že šlo zrejme o „mechanickú chybu“.

Stredajší americký iránsky útok na základne v Iraku bol odvetou za zabitie iránskeho generála Kásima Solejmáního na bagdadskom letisku, ktoré nariadil americký prezident Donald Trump.

Irán zámerne viedol svoje útoky tak, aby pri nich nikoho nezabil, a podľa informácií z viacerých zdrojov tesne pred nimi dokonca varoval Američanov. Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky britskej spoločnosti BBC a z archívu agentúry SITA.

Viac k témam: americký prezident, demonštrácia, minister zahraničných vecí USA, Pád ukrajinského Boeingu pri Teheráne
Zdroj: Webnoviny.sk – Iránci demonštrovali proti zostreleniu ukrajinského Boeingu, podporili ich Trump aj Británia (video) © SITA Všetky práva vyhradené.