gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.2.2020 (Webnoviny.sk) – Rozsiahle podozrenia, ktorým v súčasnosti čelia niektoré sudkyne a sudcovia, nie sú dobrým signálom pre verejnosť, môžu však pomôcť pri očiste súdnictva. Pre agentúru SITA to uviedol sudca a niekdajší člen Súdnej rady SR Dušan Čimo. Podľa jeho názoru môže očista naštartovať pozitívnu nápravu. U niektorých sudcov počas uplynulého pracovného týždňa zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie špeciálneho vyšetrovacieho tímu s názvom Hmla.

Pozitívne zmeny v budúcnosti

Samozrejme, ma to neteší, pretože na dôveryhodnosti justície to určite nepridá. Na druhej strane je to očistné, lebo sa to vyšetriť musí a v konečnom dôsledku to môže prispieť k lepšiemu stavu súdnictva,“ povedal Čimo. Sudca dúfa, že očista prispeje k pozitívnym zmenám v budúcnosti.

Niektorí sudcovia v súčasnosti už čelia disciplinárnym návrhom, niektorí odišli z justície dobrovoľne. Problémy odkryla komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Počas vyšetrovania prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka vyplynulo, že v súčasnosti už obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami.

Žiadajú najprísnejší trest

Medzi nimi je napríklad bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá čelí dvom discplinárnym návrhom. Podnet na Jankovskú podal najskôr minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a následne aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková na odporúčanie komisie súdnej rady, ktorá prípady preveruje. V oboch prípadoch žiadajú oprávnení najprísnejší trest, teda odchod zo sudcovského talára.

Z justície odišiel aj ďalší podozrivý sudca Vladimír Sklenka a tiež Miriam Repáková. Výkon si dočasne pozastavil niekdajší predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Ten však následne požiadal o zápis do Slovenskej advokátskej komory.

Viac k témam: sudca, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Sudca Čimo verí, že odhalenie podozrivých kolegov odštartuje očistu justície © SITA Všetky práva vyhradené.