gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.2.2020 (Webnoviny.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok začal svoju dvojdňovú návštevu Poľska. Tá je podľa jeho kancelárie „kľúčovou“ súčasťou úsilia Francúzska upevniť vzťahy s jeho európskymi partnermi. Macron by mal s poľskými predstaviteľmi rokovať o európskych otázkach, obrane, klíme, hospodárstve a energetike.

Stretnutie prezidentov

Na pondelok má francúzsky prezident naplánované stretnutie so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom, premiérom Mateuszom Morawieckim, predsedami oboch komôr parlamentu a ministrom zahraničia Jacekom Czaputowiczom.

Podľa šéfa poľskej diplomacie je Macronova návšteva Poľska – jeho prvá tohtoročná zahraničná návšteva – „prelomom“ v bilaterálnych vzťahoch.

Macron navštívi aj Krakov

V utorok Macron vycestuje do Krakova. Tam by mal navštíviť Wawelský hrad a rečniť na Jagelovskej univerzite.

Macron bol v minulosti kritický voči poľskej pravicovej vláde a jej politike v oblasti migrácie, klímy a reforiem súdnictva. Jeho predchodca Francois Hollande v roku 2016 zrušil návštevu krajiny po tom, čo Varšava zrušila plánovanú kúpu francúzskych vrtuľníkov.

Viac k témam: francúzsky prezident, návšteva, prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Macron začal dvojdňovú návštevu Poľska, cieľom je upevniť vzťahy s európskymi partnermi © SITA Všetky práva vyhradené.