gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.2.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 4. februára 15:13

Počet utorňajších výjazdov hasičov v súvislosti s nepriaznivým počasím prudko stúpa, do 13.30 mali ich bolo 177.

Ako agentúru SITA informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, najviac výjazdov mali v Bratislavskom a Trnavskom kraji (55 a 54), kde je zaznamenaných množstvo popadaných stromov a uvoľnených striech, ktoré ohrozujú okolie.

V Nitrianskom kraji boli vyslaní k 24 udalostiam, v Banskobystrickom zasahovali 19 krát. V Trenčianskom kraji bola ich pomoc potrebná v 16 prípadoch, v Žilinskom v siedmich a Prešovskom kraji zasahovali dvakrát.

Vyliate potoky v Horovciach a Streženiciach

Daždivé počasie spôsobilo vážne problémy aj v dvoch obciach Púchovského okresu. Miestne potoky v Horovciach a Streženiciach sa vyliali z koryta do okolitého terénu. V oboch obciach vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Horovciach sa vylial potok Suchlica, podľa starostu Milana Velasa je dôvodom zanedbané koryto, ktoré roky nebolo čistené. Na mieste zasahujú hasiči, voda sa však vyliala do okolitého terénu a zatopenie hrozí aj rozostavaným rodinným domom.

Rovnako neprečistené koryto je dôvodom vybreženia potoka v Streženiciach. Ako informoval starosta Juraj Hrišo, miestni hasiči spoločne s dobrovoľnými hasičmi z Púchova museli v prvom rade sprejazdniť hlavnú cestu II/507 z Púchova do Lednických Rovní.

Zatvorený park na Sihoti

V súvislosti so silným vetrom prijalo opatrenia aj mesto Nitra. Až do odvolania je zatvorený mestský park na Sihoti, rovnaké opatrenie platí aj pre mestský cintorín. Informoval o tom hovorca nitrianskej radnice Tomáš Holúbek s tým, že pre Nitru bola vydaná výstraha II. stupňa pred silným vetrom.

V Nitre po minuloročnej tragédii dobre vedia, čo dokáže narobiť silný vietor. Na konci septembra pri veľmi veternom počasí spadol strom v blízkosti rieky a usmrtil 14 ročného žiaka miestnej základnej školy.

Silný vietor robí v priebehu dnešného dňa problémy na viacerých miestach Slovenska. Zvýšený počet výjazdov evidujú hasiči, na bratislavskom Prístavnom moste sa z dôvodu silného vetra prevrátil kamión. Takisto prevrátený kamión evidovala polícia aj pri meste Šaštín – Stráže v Trnavskom kraji.

Pre okres Turčianske Teplice zvýšili stupeň

Pod vodou sú aj cesty vo viacerých obciach okresu Turčianske Teplice a Martin. Na sociálnej sieti o tom informovala žilinská krajská polícia. „Upozorňujeme vodičov na vyliaty tok rieky Turiec v obciach Moškovec, Ivančiná, Rakovo a Socovce, vyliatie potoka hrozí v Dubovom,“ informovala krajská polícia s tým, že dopravnú situáciu monitorujú policajné hliadky.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o 14:00 zmenil pre okres Turčianske Teplice výstrahu pred povodňou z druhého na tretí stupeň. „Vzhľadom na spadnuté zrážky z trvalého dažďa je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varujú meteorológovia.

V Ivančinej už výška hladiny rieky Turiec presiahla dva metre. Ešte cez víkend pritom vodný stav rieky v tejto obci bol 40 cm a momentálne je jej výška päťnásobná. O 7:00 ráno dosiahla 156 cm, aktuálny stav je 212 cm.

Viac k témam: hasiči, počasie, popadané stromy, vietor
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyliate potoky aj popadané stromy, pre nepriaznivé počasie počet hasičských výjazdov stúpa (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.