gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.3.2020 (Webnoviny.sk) – Spotrebiteľské výdavky v Číne počas januára a februára klesli viac, než sa čakalo, nakoľko epidémia koronavírusu ochromila rôzne odvetvia druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Viac o téme: Koronavírus

Maloobchodné tržby sa medziročne prepadli o 20,5 percenta a priemyselná produkcia oslabila o 13,5 percenta. Investície súkromných firiem sa prepadli o 26,4 percenta a trh komerčných nehnuteľností o takmer 40 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad.

Vláda v Pekingu už čiastočne zmiernila opatrenia zamerané proti šíreniu vírusu. Výrobné a obchodné prevádzky v mnohých častiach krajiny postupne obnovujú činnosť.

Firmy a ekonómovia však upozorňujú, že návrat k štandardným podmienkam potrvá mesiace. Situáciu totiž komplikujú cestovné a rôzne iné obmedzenia, ktoré vo vzťahu k Číne zavádzajú v USA, Európe a ďalších častiach sveta, čo poškodzuje čínsky export.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, export, Koronavírus, medzinárodný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronavírus poškodil čínsku ekonomiku viac než sa očakávalo, firmy sa budú rozbiehať mesiace © SITA Všetky práva vyhradené.