gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.3.2020 (Webnoviny.sk) – Vláda nám tu zanechala de facto prázdny a nepripravený sklad Štátnych hmotných rezerv. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) to uviedol na tlačovom brífingu po stretnutí s predsedom Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetánom Kičurom.

Premiér sa má s predsedom SŠHR ešte v nedeľu opätovne stretnúť. Chce sa informovať na zmluvy, ktoré boli podľa medializovaných informácií uzavreté za podozrivé ceny. Ak by sa podľa Matoviča ukázalo, že išlo zo strany SŠHR o nezodpovedné konanie, do úvahy pripadá aj odvolanie predsedu. „Držím im palce, aby nás presvedčili,“ uviedol premiér.

Viac o téme: Koronavírus

Ako Matovič informoval, na sklade SŠHR nie je ani jeden jednorazový ochranný oblek pre zdravotníckych pracovníkov, či návlek na obuv k ochranným oblekom, ochranné okuliare, respirátor FFP3 či respirátor FFP2. Stále však platí, že SŠHR zabezpečuje naplnenie týchto skladov.

„Nám sa dnes zdá, že za zvláštnych a otáznych okolností. Práve preto sme prišli, jedna vec je zabezpečiť rýchlo kľúčové ochranné prostriedky, druhá vec je, aby sme hospodárili s verejnými prostriedkami efektívne,“ konštatoval Matovič.

Uviedol tiež, že na Slovensku zasadal prvýkrát krízový štáb 27. februára, už mesiac predtým boli v Európe zachytené prvé prípady ochorenia. „Smer-SD a vláda, kým bola predvolebná kampaň, si krízu koronavírusu nevšímali,“ dodal. Prvá objednávka prišla na SŠHR z ministerstva zdravotníctva podľa Matoviča 28. februára, teda mesiac po prvom prípade nového koronavírusu v Európe.

Viac k témam: Koronavírus, predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Matovič: Smer-SD a vláda, kým bola predvolebná kampaň, si krízu koronavírusu nevšímali © SITA Všetky práva vyhradené.