gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.4.2020 (Webnoviny.sk) – Primátor Malaciek Juraj Říha podáva trestné oznámenie na poslanca Národnej rady SR Petra Cmoreja (SaS). „Ten vo svojom verejnom blogu uverejnenom v celoštátnych médiách spochybňuje spôsob a okolnosti, za akých v januári tohto roka vláda SR schválila účelovú dotáciu 1,5 milióna eur na výstavbu novej športovej arény v Malackách. Zároveň uvádza, že požiada vládu o zrušenie dotácie,“ uvádza v piatkovej tlačovej správe hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Cmorej na svojom blogu tvrdí, že Malacky získali štátnu dotáciu na výstavbu športovej arény pochybným spôsobom, pričom podľa neho mesto nevlastní pozemok a nemá ani chýbajúce financie na výstavbu športovej arény.

„Sú to klamstvá a nepravdivé tvrdenia proti mestu a mojej osobe. Považujem za hanebné, že vysoký predstaviteľ politickej strany si neoverí skutočnosti a nekontaktuje nás, ale hrubým spôsobom zaútočí proti najväčšiemu projektu s celookresným významom,“ uviedol primátor Říha.

Športový komplex za milióny

Peter Cmorej v blogu trvdí, že k projektu výstavby športového komplexu v Malackách za 6 miliónov eur nebola vláde ani mestským poslancom predložená štúdia vykonateľnosti ani cost benefit analýza.

„Analýzu nákladov a výnosov poslanci Mestského zastupiteľstva Malacky prerokovali v rámci predloženého materiálu,“ tvrdí Říha. Podľa primátora ju pripravil konateľ mestskej spoločnosti Šport aréna Malacky (MS ŠAM) Dušan Rusňák.

K vlastníctvu pozemku, na ktorom má športový komplex vyrásť, primátor uviedol, že mesto zabezpečilo a financovalo kúpu pozemku prostredníctvom MS ŠAM, ktorá je aj vlastníkom pozemku pre novú arénu s rozlohou 9 300 metrov štvorcových.

„Samotný projekt je už v územnom konaní. Takto to mesto Malacky deklarovalo v materiáli, ktorý bol predložený členom vlády SR na prerokovanie,“ doplnil Říha.

Úver schválený aj načerpaný

Primátor Malaciek nesúhlasí ani s Cmorejovým tvrdením, že mesto nemá chýbajúcu sumu 4,5 milióna eur na výstavbu projektu.

„Mesto má už úver nielen schválený, ale aj načerpaný, ako to deklarovalo v žiadosti a uviedlo v materiáli pre členov vlády SR,“ uviedol Říha.

K tvrdeniu, že spomínaný projekt bol minulým zastupiteľstvom Malaciek odmietnutý ako drahý a nepotrebný, primátor uvádza, že v tomto prípade išlo o projekt súkromného investora, a teda ide o dva rozdielne projekty.

„Súčasné mestské zastupiteľstvo sa rozhodlo pre vlastnú investíciu v podobe veľkej hokejovej haly spojenej s multifunkčnou športovou halou prevádzkovanou vo vlastnej réžii,“ vysvetlil primátor.

Verejnosť sa dožaduje haly

K tvrdeniu Cmoreja, že mesto už jednu multifunkčnú halu má a táto je pre Malacky postačujúca, primátor uviedol, že športová verejnosť sa novej haly dožaduje už roky.

„Druhá športová hala s parametrami pre najvyššie súťaže (nielen v hádzanej) je viac ako potrebná minimálne 10 rokov,“ uvádza prezident hádzanárskeho oddielu TJ Strojár Malacky Dušan Frýbert.

Primátor Malaciek Juraj Říha podáva na poslanca NR SR Petra Cmoreja pre verejne prezentované obvinenia a skutkové tvrdenia trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR.

„Poslanec zrejme nikdy nebol v Malackách. Musel by totiž vedieť, že v celom okrese Malacky nie je žiadna hokejová hala a ide o dlhodobé prianie verejnosti. Od pána Cmoreja a vedenia politickej strany Sloboda a Solidarita budem preto žiadať ospravedlnenie mestu Malacky, jeho obyvateľom a členom športových klubov v meste,“ uzavrel Říha.

Hokejová aj multifunkčná hala

Mesto Malacky sa so žiadosťou o finančnú podporu na výstavbu športovej arény obrátilo na Úrad vlády SR v októbri minulého roka, po tom, čo zámer odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. Vláda o pridelení dotácie vo výške 1,5 milióna rozhodla začiatkom tohto roka.

V športovo tréningovom komplexe má byť okrem hokejovej haly aj multifunkčná športová hala pre kolektívne športy, silovo-kondičnú prípravu, ubytovacie kapacity pre športovcov a technické zázemie.Odhadovaná cena projektu je 5,5 milióna eur a financovanie je naplánované ako kombinácia štátnej dotácie, mestských financií a investičného úveru.

„Ak mi bude trestné oznámenie doručené, tak si ho s veľkým záujmom prečítam. Mám za to, že informácie uvedené v blogu sú pravdivé a k obrane pána Řihu sa vyjadrím zrejme v pondelok. Bol by som však nerád, keby sa zabudlo na podstatu. Blog je o netransparentných dotáciách udelených rozhodnutím vlády, priamo z rozpočtu verejnej správy, bez predchádzajúceho upovedomenia verejnosti a bez zverejnenia výzvy, akým spôsobom sa je možné o takúto dotáciu uchádzať. Takéto konanie je tou najhoršou praxou nakladania s verejnými zdrojmi, aká existuje,“ uviedol pre agentúru SITA poslanec NR SR Peter Cmorej.

Richard Sulik (predseda SaS, pozn. SITA) predloží predsedovi vlády na najbližšom zasadnutí informáciu o rozhodnutí vlády Petra Pellegriniho niekoľko dní pred voľbami rozdať 3,4 milióna eur priamo z rozpočtu spriazneným starostom. Richard Sulík nechá na zvážení predsedu vlády Igora Matoviča, či navrhne rozhodnutie zrušiť, alebo ponechať v platnosti,“ uzavrel Cmorej.

Viac k témam: trestné oznámenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Primátor Malaciek Juraj Říha podáva trestné oznámenie na poslanca NR SR Petra Cmoreja © SITA Všetky práva vyhradené.