gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.4.2020 (Webnoviny.sk) – Ekonomické dôsledky nového koronavírusu by mohli zvýšiť počet chudobných ľudí na svete o pol miliardy. Vyplýva to zo štúdie Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá sa zamerala na finančné a ľudské dopady pandémie. Išlo by pritom o prvý prípad globálneho nárastu chudoby za posledných 30 rokov, vyplýva zo správy.

Ekonomická kríza bude horšia ako zdravotná

Zistenia prichádzajú pred budúcotýždňovými kľúčovými stretnutiami zástupcov Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu a ministrov financií skupiny najväčších ekonomík sveta G20.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Štúdiu vypracovali experti z King’s College London a Australian National University (ANU). „Ekonomická kríza bude pravdepodobne ešte vážnejšia než zdravotná kríza,“ upozorňuje v tejto súvislosti Christopher Hoy z ANU.

Kríza zasiahne všetky kontinenty

Správa odhaduje celosvetový nárast počtu chudobných o 400 až 600 miliónov. Vírus tak môže ohroziť aj Cieľ udržateľného rozvoja stanovený OSN, ktorým je odstránenie chudoby do roku 2030.

V čase, keď sa pandémia skončí, by však mohla žiť v chudobe až polovica 7,8-miliardovej populácie sveta.

Viac o téme Koronavírus

Okolo 40 percent nových chudobných by sa mohlo vyskytovať vo východnej Ázii a Tichomorí a asi tretina v subsaharskej Afrike a južnej Ázii.

Miliardy ľudí v chudobných krajinách totiž nemajú v ťažkých časoch žiadnu podporu v podobe štátnej pomoci.

Viac k témam: chudoba, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, udržateľný rozvoj
Zdroj: Webnoviny.sk – Ekonomické dopady pandémie budú obrovské, až pol miliardy ľudí sa môže ocitnúť na hranici chudoby © SITA Všetky práva vyhradené.