gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.4.2020 (Webnoviny.sk) – Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny už spracovali prvé žiadosti o príspevky na udržanie zamestnanosti v rámci prvej pomoci zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO.

„Žiadateľom, ktorí zaslali správne vyplnené dokumenty, už zasielajú dohody o poskytnutí finančného príspevku,“ uviedla v tlačovej správe  z tlačového a komunikačného odboru rezortu práce a sociálnych vecí.

Po ich podpísaní, doručení príslušnému úradu práce a zverejnení v Centrálnom registri zmlúv im úrady následne zašlú na účet schválené financie na náhradu mzdy alebo straty príjmu zo zárobkovej činnosti.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Chyby pri povinných údajoch

Od 6. apríla tohto roka prijali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na špeciálne adresy 22 524 emailových podaní so žiadosťami a výkazmi, z nich však iba 11 756 bolo správne vyplnených. Vo zvyšných sa vyskytovali závažné chyby pri povinných údajoch.

„Vyzývame záujemcov o príspevky, aby si pozorne preštudovali všetky zverejnené dokumenty na našej stránke www.pomahameludom.sk. Je dôležité, aby si okrem oznámenia o možnosti predkladania žiadostí a podmienok pre získanie príspevku pozorne preštudovali aj pomôcky k vypĺňaniu žiadosti a výkazu,“ upozornil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Správne vyplnenie potrebných dokumentov totiž podľa rezortu práce urýchli celý proces získania príspevku.

Žiadosti postupne spracúvajú

Ak záujemca ani po preštudovaní zverejnených dokumentov nevie úplne vyplniť žiadosť a výkaz, má podľa Husárovej k dispozícii špeciálne zriadenú infolinku +421 2 2211 5656. Tá poskytuje poradenstvo výlučne k projektu prvej pomoci, a to počas pracovných dní od 6:00 do 22:00.

Zaslané žiadosti a výkazy úrady práce, sociálnych vecí a rodiny postupne spracúvajú. V prípade chýb v potrebnej dokumentácii žiadateľa spätne kontaktujú pre doplnenie, resp. úpravu žiadosti.

„Žiadateľom, ktorí zaslali správne vyplnené dokumenty, pošlú úrady dohodu o poskytnutí finančného príspevku poštou alebo do elektronickej schránky. Dohody zaslané poštou je potrebné podpísať a zaslať naspäť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne ich môžu doniesť do podateľne toho úradu osobne,“ informoval minister Krajniak.

Pri komunikácii prostredníctvom elektronickej schránky je podľa ministerstva práce dôležité postupovať podľa návodu, ktorý bude zverejnený na stránke www.pomahameludom.sk. V niektorých prípadoch, pre urýchlenie vyplatenie príspevkov, pozvú úrady práce žiadateľov podpísať dohody osobne na úrad, za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení.

Projekt na podporu udržania zamestnanosti

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda Slovenskej republiky 31. marca tohto roka.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu.

Od 6. apríla tohto roka prijímajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny žiadosti o príspevky na mzdy zamestnancov od zamestnávateľov, ktorí museli povinne zatvoriť prevádzky. Od 8. apríla môžu o pomoc žiadať aj SZČO.

Vláda v utorok schválila rozšírenie sociálnej pomoci o ďalšie dve opatrenia pre tých, ktorí aktuálne nemajú nárok na prvú pomoc od štátu. Pôjde napríklad o SZČO, ktoré neplatia odvody na nemocenské a dôchodkové poistenie, jednoosobové s.r.o. alebo tzv. dohodárov. Príspevky na mzdy budú môcť žiadať aj veľkí zamestnávatelia, a to bez ohľadu na počet zamestnancov.2

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrady práce by mali vyplatiť prvé príspevky na pomoc zamestnávateľom aj živnostníkom © SITA Všetky práva vyhradené.