gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.4.2020 (Webnoviny.sk) – Záchranári Horskej služby Pieninského národného parku (HS PIENAP) vyzývajú turistov, aby neprekračovali zelenú hranicu s Poľskom.

„Viaceré trasy v horách vedú pohraničím a treba si dať pozor, aby nechtiac nezašli až na poľskú stranu. Kým na Slovensku sú kontroly iba na cestných priechodoch, poľská hraničná polícia hliadkuje aj na hraničnom cyklistickom chodníku na štátnej hranici Lesnica – Sczawnica v prielome Dunajca,“ uviedol záchranár Peter Popovič z HS PIENAP s tým, že Poliaci náhodne kontrolujú aj takzvanú zelenú hranicu.

„Za nelegálne prekročenie horskej hranice hrozí pokuta 500 zlotých (v prepočte približne 110 eur),” doplnil Popovič. Pri dodržiavaní pravidiel je možný aj individuálny splav Dunajca.

Členovia HS PIENAP ešte pred veľkonočnými sviatkami prečistili a spriechodnili všetky hlavné turistické trasy. Na turistickom chodníku v prielome Dunajca odstránili väčšie kusy popadaných skál v oblasti masívu Siedmich mníchov, ale aj popadané stromy na iných úsekoch.

Pieniny zaznamenali počas veľkonočných sviatkov zvýšenú návštevnosť. Najviac turistov zaznamenali v prielome Dunajca na trase z Červeného Kláštora smerom na Lesnicu a späť.

“Musíme vyzdvihnúť dodržiavanie nariadení vlády. Turisti sa správali zodpovedne. Nezaznamenali sme žiadne väčšie skupiny ľudí, iba rodiny alebo osamotených turistov, ktorí dodržiavali bezpečnú vzdialenosť medzi sebou a mali rúška,” dodal Popovič.

Viac k témam: Koronavírus, pokuta
Zdroj: Webnoviny.sk – Horská služba varuje turistov, za nelegálne prekročenie poľskej hranice hrozí pokuta © SITA Všetky práva vyhradené.