gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.4.2020 (Webnoviny.sk) – Modernizovaný systém elektronického verejného obstarávania EVO, ktorý zaviedol Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), zostáva aj po jeden a pol roku od začiatku svojej prevádzky najvyužívanejším nástrojom pre elektronické verejné obstarávanie.

Cez štátny systém, ktorý je bezplatný a dostupný všetkým, sa uskutočňuje 45 percent verejných obstarávaní na Slovensku. Od nasadenia EVO 18. októbra 2018 uplynulo v sobotu 18. apríla osemnásť mesiacov.

Agentúru SITA o tom informoval ÚVO s tým, že na trhu je evidovaných spolu dvanásť informačných systémov pre elektronické verejné obstarávanie, druhý najpoužívanejší systém má podiel 23 percent.

Cez EVO sa na Slovensku nakupuje najviac

„Teší ma, že prostredníctvom nášho systému sa v štáte nakupuje najviac. Svedčia o tom dáta, podľa ktorých 45 percent verejných obstarávaní je realizovaných práve prostredníctvom tohto úradného systému,“ povedal predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Líderstvo systému EVO v oblasti elektronického verejného obstarávania podľa neho znamená, že sa úradu podarilo vytvoriť dôležitú platformu pre všetkých nákupcov a predajcov.

„Úrad sa snaží robiť maximum pre to, aby obom stranám procesy verejných nákupov sprístupňoval, zjednodušoval a zefektívňoval, čo tento systém zabezpečuje,“ uviedol Hlivák.

Úrad chce systém ešte vylepšiť

Vedúci oddelenia EVO na úrade Martin Hoffmann pripomína, že vyhlasovateľ súťaže môže na jednom mieste, cez ich systém osloviť široké spektrum hospodárskych subjektov už v rámci prípravnej fáze súťaže, tzv. prípravných trhových konzultácií.

„Následkom toho si vytvára pôdu pre širšiu hospodársku súťaž, ktorej výsledkom môže byť lepšia hodnota za verejné peniaze. Úrad plánuje v tomto roku aj na základe spätnej väzby od používateľov zapracovať ďalšie vylepšenia, ktoré prácu so systémom a teda aj s verejným obstarávaním ešte viac zjednodušia,“ priblížil Hoffmann.

Vhodný aj pre zákazky s nízkou hodnotou

Predseda ÚVO verí, že vyhlasovatelia súťaží budú využívať systém EVO aj pre zákazky s nízkou hodnotou.

„Tento systém dokáže poskytnúť obrovskú pridanú hodnotu každému verejnému obstarávateľovi. Keď vyhlási zákazku s nízkou hodnotou, zvýši povedomie o tomto nákupe a zaisťuje si väčšie množstvo ponúk od zaregistrovaných hospodárskych subjektov,“ tvrdí Hlivák.

„Štát tým môže získať úsporu, podnikatelia zas majú prehľad o vyhlásených zákazkách a môžu byť povzbudení k tomu, aby obchodovali so štátom,“ dodal predseda ÚVO.

Cez systém EVO je možné realizovať od zákaziek s nízkou hodnotou až po nadlimitné postupy zadávania zákaziek, vrátane dynamického nákupného systému. ÚVO pravidelne poskytuje metodickú podporu pri používaní tohto systému, všetky informácie a odporúčania pre systém EVO sú dostupné na webovom sídle úradu.

Viac k témam: verejné obstarávanie, zákazky
Zdroj: Webnoviny.sk – Systém elektronického verejného obstarávania EVO je stále najvyužívanejší, úrad ho chce ešte vylepšiť © SITA Všetky práva vyhradené.