gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.4.2020 (Webnoviny.sk) – Minister hospodárstva Richard Sulík súhlasí s tým, aby boli kompenzácie na udržanie zamestnanosti v súvislosti s koronakrízou poskytnuté aj komunálnym podnikom. Reagoval tak na výzvu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorú adresovalo ministerstvu hospodárstva.

„Nevidím najmenší dôvod, aby boli tieto obchodné spoločnosti zriadené samosprávami akokoľvek vyňaté z pomoci pre zamestnávateľov,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Na rade je teraz ministerstvo financií, aby posúdilo návrh miest a obcí,“ dodal Sulík. Kompetencie v tejto oblasti má totiž práve rezort financií.

O pomoc pre obchodné spoločnosti, ktoré sú zriadené samosprávami, požiadal predseda ZMOS Branislav Tréger minulý týždeň. Vyčlenenie zamestnávateľov vo verejnej správe zo zoznamu oprávnených žiadateľov pomoci označil za diskriminačné.

Podľa neho ich štát odsunul na druhú koľaj napriek tomu, že v mestách a obciach zabezpečujú verejnoprospešné činnosti, pomáhajú udržiavať zamestnanosť a garantujú kvalitu verejných služieb.

Diskriminačné prostredie im pritom podľa neho spôsobí existenčné problémy, ktoré sa prejavia vo forme útlmu podnikateľských činností, prepúšťania zamestnancov a následne prehĺbia negatívne ekonomické problémy samospráv.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, minister hospodárstva SR, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulík súhlasí, aby aj komunálnym podnikom poskytli kompenzácie na udržanie zamestnanosti © SITA Všetky práva vyhradené.