gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.5.2020 (Webnoviny.sk) – Vládny program pre kultúru je ambiciózny, o to väčšia je to podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO) motivácia pre jej rezort. Medzi najväčšie výzvy podľa nej patrí užšie prepojenie kultúry a školstva.

Takto šéfka kultúry zhodnotila Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2020 až 2024, ktoré vo štvrtok parlament schválil.

Užšie prepojenie so školstvom

Jeho súčasťou je aj životaschopná a sebavedomá kultúra, ktorá napomáha rozvoju kreatívneho a ekonomického potenciálu Slovenska. Agentúru SITA o rom informoval hovorca ministerstva kultúry Matúš Bystriansky.

Ministerka kultúry považuje programové vyhlásenie vlády za kvalitný a dôstojný materiál, čoho dôkazom je podľa nej aj silná podpora poslancov, ktorú mu vyjadrili v parlamentne.

„Som veľmi rada, že súčasná vláda si pred poslancami národnej rady obhájila svoje programové vyhlásenie. Špeciálne som hrdá na kvalitné programové vyhlásenie pre oblasť kultúry, ktoré je síce ambiciózne, no o to väčší záväzok a motivácia nás bude poháňať pri jeho plnení,“ uviedla Milanová.

Ako dodala, medzi najväčšie výzvy patrí užšie prepojenie kultúry a školstva, ako dvoch oblastí, ktoré musia fungovať ruka v ruke.

Podpora neštátnej kultúry

„Veľký dôraz chceme klásť na podporu nielen štátnej, ale aj neštátnej kultúry, na obnovu kultúrnych pamiatok a mimoriadne dôležité bude pre nás taktiež prijatie veľkého mediálneho zákona a boj proti konšpirátorom a šíriteľom hoaxov,“ podotkla.

Medzi základné piliere programového vyhlásenia vlády pre oblasť kultúry tiež patrí výrazné zlepšenie systému financovania kultúrnych subjektov, intenzívnejšia ochrana kultúrneho dedičstva, zvýšenie atraktivity a návštevnosti múzeí, galérií a knižníc, podpora kultúry bez bariér či kultúry menšín.

Vláda chce klásť taktiež dôraz na podporu profesionálneho umenia, zlepšenie podmienok pre audiovizuálny priemysel, ako aj na nezávislosť verejnoprávnych médií.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), programové vyhlásenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vládny program pre kultúru je ambiciózny, pre ministerku Milanovú je to väčšia motivácia © SITA Všetky práva vyhradené.