gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.5.2020 (Webnoviny.sk) – Prácu na skrátené úväzky aktuálne v Nemecku využívajú takmer všetky odvetvia ekonomiky. Najvyšší podiel vykazujú reštaurácie a stravovacie služby, kde zamestnávalo ľudí so skráteným pracovným časom a štátnymi príspevkami na mzdy až 99 % firiem. Nasledujú hotely s podielom 97 %. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil ekonomický inštitút Ifo.

Viac o téme: Koronavírus

Mimoriadne vysoké čísla hlásil aj kľúčový automobilový sektor, kde tzv. kurzarbeit nasadilo 94 % firiem. Priemerný podiel firiem so skráteným pracovným časom naprieč odvetviami nemeckej ekonomiky sa pohybuje okolo 50 %.

To prekonáva všetky hodnoty z čias finančnej krízy v roku 2009,“ uviedol Klaus Wohlrabe, hlavný výskumník inštitútu Ifo.

Skrátená práca je podľa neho pre firmy spôsob, ako prežiť obdobie nízkych tržieb v čase opatrení proti šíreniu koronavírusu. „Ak však bude toto obdobie trvať dosť dlho, pracovné miesta zaniknú úplne,“ varoval ekonóm.

Viac k témam: automobilový priemysel, Ekonomické dopady koronavírusu, gastronómia, hotely, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Nemecku, kurzarbeit, reštaurácie, skrátený pracovný úväzok
Zdroj: Webnoviny.sk – Kurzarbeit využíva polovica nemeckých firiem, v gastronómii je to až 99 percent © SITA Všetky práva vyhradené.