gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.6.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR na stredajšom neverejnom zasadnutí rozhodol o prepustení obvineného sudcu Eugena P. z väzby. Ako ďalej agentúru SITA informovala Alexandra Važanová z komunikačného referatu NS SR, senát Najvyššieho súdu zároveň zamietol sťažnosť prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry proti prepusteniu obvineného advokáta Miroslava M.

Proti rozhodnutiu podal sťažnosť

Špecializovaný trestný súd ešte začiatkom júna rozhodol o prepustení Miroslava M., Eugena P. však ponechal vo väzbe. Ten proti rozhodnutiu podal sťažnosť.

„Podľa názoru najvyššieho súdu jediný spoločný dôvod väzby, spočívajúci v tom, že by obvinení mohli pôsobiť na osoby dôležité v trestnom konaní, alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie, u oboch obvinených v tomto štádiu konania pominul,“ povedala Važanová.

Doplnila, že senát NS SR sa zároveň stotožnil so záverom Špecializovaného trestného súdu o tom, že dôvod tzv. preventívnej väzby u obvineného Miroslava M. taktiež nie je daný. „Na záver je potrebné zdôrazniť, že senát Najvyššieho súdu nerozhodoval o vine, resp. nevine, ale len o väzbe obvinených,“ dodala hovorkyňa.

Počas akcie Búrka zadržali 13 sudcov

Špecializovaný trestný súd vzal ešte 14. marca do väzby obvinených sudcov Moniku J., Denisu C., Eugena P. a Richarda M. a tiež advokáta Miroslava M.

Všetci mali byť stíhaní väzobne pre možné ovplyvňovanie svedkov a Miroslav M., Eugen P. a Richard M. aj pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. Súd zároveň vtedy prepustil sudkyňu Zuzanu M. a ďalších dvoch obvinených – bývalú sudkyňu Miriam R. a Ladislava M.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 11. marca na viacerých miestach, pričom v rámci akcie Búrka zadržali 13 sudcov, jednu bývalú sudkyňu, jednu správkyňu konkurznej podstaty, jednu advokátku a dve civilné osoby.

Osoby následne obvinili z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu alebo z marenia spravodlivosti. V súvislosti s podplácaním sudcov čelí obvineniu aj viacnásobne stíhaný podnikateľ Marian K.

Viac k témam: akcia Búrka, Kočner komunikácia Threema
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd rozhodol o prepustení obvineného sudcu, ktorého zadržala NAKA počas akcie Búrka © SITA Všetky práva vyhradené.