gtag('config', 'UA-130501671-1');

Téma šírenia infekcie koronavírusom je v pozornosti mnohých krajín celého sveta. Obyvatelia sa snažia chrániť svoje zdravie a postupovať podľa odporúčaní, aby sa šíreniu tejto hrozivej infekcie predišlo čím skôr.

My máme pre vás 5 jednoduchých tipov, pomocou ktorých sa môžete pred prípadným ohrozením uchrániť pomerne jednoducho a najlepšie.

Posilnite svoju imunitu

Rady Svetovej zdravotníckej organizácie a množstva odborníkov sa týkajú skutočnosti, že si musíte umývať častejšie ruky, vyhýbať sa davom, používať špeciálne respirátory, monitorovať svoje zdravie a obmedzovať cesty do rizikových krajín.

Odborníci na výživu ale tvrdia, že najlepší spôsob, ako chrániť vaše telo pred vírusmi chrípky, je aj správna a zdravá strava.

Náš imunitný systém potrebuje dostatok energie na to, aby produkoval bunky a enzýmy, ktoré si na efektívne fungovanie vyžadujú zasa vitamíny a minerály. Aby sme to dosiahli, musíme spotrebovať dostatok živín, vitamínov a minerálov vrátane skupín C, D, ako aj B6, B12, kyseliny listovej, zinku, medi, železa, selénu, esenciálnych aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín.

Kľúčom k účinnej práci imunitných buniek je poskytnúť im potrebné živiny. Dobrou správou je, že mnohé z nich nájdeme v zdravej strave, ovocí, zelenine, obilninách, mäse a rybách. Nezabudnite, že čím zdravší je imunitný systém, tým rýchlejšie a účinnejšie bojuje proti vírusom.

Zbavte sa stresu

Aj najzdravší človek, ktorý monitoruje svoju stravu čo najzodpovednejšie, sa môže stať obeťou nových vírusov, ak je každý deň preťažený stresom a prepracovaním svojho tela.

Vzhľadom na to môže byť panika a hystéria, ktorá je v médiách spôsobená koronavírusom pre ľudí ešte nebezpečnejšia ako samotný vírus, čo platí najmä pre citlivejšie povahy.

Odborníci preto tvrdia, že aj častý stres môže poškodiť imunitný systém človeka a znemožniť mu brániť sa proti akýmkoľvek vírusom.

Nepodliehajte preto panike a snažte sa brať niektoré veci s nadhľadom. V opačnom prípade sa kortizol, stresový hormón postará o úplné vypnutie imunitných buniek.

Neprestávajte cvičiť

Hlavná vec je nepreháňať to, pretože nedávna štúdia vedcov zo Spojených štátov a Veľkej Británie ukazuje, že aj intenzívny silový tréning zvyšuje riziko infekcie v tele.

Zároveň však stále platí, že pravidelné cvičenie zrýchľuje cirkuláciu protilátok a bielych krviniek, vďaka čomu dokáže telo detegovať patogény a začať s nimi bojovať oveľa skôr. Zlatá stredná cesta je preto správny a najlepší smer.

Fyzická aktivita môže znížiť aj hladinu spomínaných stresových hormónov. Skúste ale návštevu fitness centier obmedziť, prípadne sa dobre chrániť a dodržiavať pravidelnú hygienu rúk.

Doprajte si zdravý spánok

Okrem meditácií, ktoré vám môžu pomôcť prestať sa cítiť úzkostne, nezabudnite dať telu dostatok spánku, pretože nielen správna pracovná obuv, ale aj dobrý odpočinok sa v práci postará o potrebné pohodlie.

Rovnako ako živiny pre imunitný systém, spánok je hlavným zdrojom energie pre naše telo. Bez neho telo produkuje menej cytokínov – druh bielkovín, ktoré poskytujú dobrú imunitnú odpoveď počas zápalu a infekcie.

Cytokíny sa produkujú a uvoľňujú počas spánku, preto jeho chronická strata alebo absencia  spôsobuje, že aj vakcína alebo lieky proti chrípke sú menej účinné. Skúste to vo vlastnom záujme napraviť a zmeniť.

Zabudnite na zlozvyky

Treba si uvedomiť, že koronavírus postihuje najmä naše dýchacie cesty, preto by ste sa mali vzdať aj fajčenia, ktoré naše pľúca zaťažuje a oslabuje ich odolnosť. Podobne je na tom aj konzumácia polotovarov a spracovaných potravín, ktoré spôsobujú množenie toxínov v našom tele a znižujú tak jeho silu odolávať proti nepríjemným chorobám.

Menšia úprava životného štýlu by vám mohla teda prospieť. Čo poviete?

Zdroj obrázka:EugeneEdge/Shutterstock.com