gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.8.2020 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra nepotvrdilo ani nevyvrátilo, či bol ruskému podnikateľovi Valentinovi Vinogradovi na Slovensku udelený azyl.

Migračný úrad neudeľuje politický azyl

Pre agentúru SITA rezort uviedol, že nie je oprávnený poskytovať žiadne informácie ku konkrétnej osobe, ktorá je alebo bola žiadateľom o udelenie azylu alebo osobou s poskytnutou medzinárodnou ochranou, respektíve s poskytnutým národným statusom v podobe humanitného azylu či azylu na účel zlúčenia rodiny, iným spôsobom, ako v zmysle zákona o ochrane osobných údajov.

„Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že Migračný úrad MV SR neudeľuje ‚politický azyl‘. Podľa zákona o azyle Ministerstvo vnútra SR udelí azyl, ak tento zákon neustanovuje inak, žiadateľovi, ktorý má v krajine pôvodu opodstatnené obavy z prenasledovania z rasových, národnostných alebo náboženských dôvodov, z dôvodov zastávania určitých politických názorov alebo príslušnosti k určitej sociálnej skupine a vzhľadom na tieto obavy sa nemôže alebo nechce vrátiť do tohto štátu, alebo je v krajine pôvodu prenasledovaný za uplatňovanie politických práv a slobôd,“ uviedlo ministerstvo.

Azyl z humanitných dôvodov

V prípade, že sa v konaní nezistia spomenuté dôvody, Migračný úrad MV SR môže udeliť azyl z humanitných dôvodov. „Citovaný zákon rozoznáva aj udelenie azylu na účel zlúčenia rodiny. Avšak, neudeľuje sa osobitne ‚politický azyl či ‚národnostný azyl a podobne,“ dodalo ministerstvo.

Azyl z dôvodu prenasledovania udelilo Slovensko v roku 2019 v šiestich prípadoch, tento rok zatiaľ v troch.

Azyl z humanitárnych dôvodov bol v minulom roku udelený v dvoch prípadoch, v tomto roku zatiaľ v šiestich. Azyl za účelom zlúčenia rodiny bol vlani aj v roku 2020 poskytnutý zhodne v jednom prípade.

Valentina Vinogradova

… zadržali v júli 2018 v Šamoríne na základe medzinárodného zatykača. Krajský súd v Trnave a následne aj Najvyšší súd SR rozhodli, že ruského podnikateľa je možné vydať do Ruska, kde je stíhaný. Následne vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál využil svoju možnosť konečného rozhodnutia a postavil sa proti názoru oboch súdov.

V Rusku čelí Vinogradov obvineniam z podvodu, tunelovania cez schránkové spoločnosti a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. On sám tvrdí, že obvinenia súvisia s tým, že na Medzinárodnom arbitrážnom súde v Londýne vypovedal o úplatkoch pre vysokopostavených predstaviteľov ruskej vlády.

Po tom, ako minister spravodlivosti zamietol vydanie Vinogradova, bol z väzby prepustený na slobodu. Prepustenie podnikateľa sa však nepáčilo spoločnosti Midland Group, ktorá mala v trestnom konaní postavenie poškodeného. Spoločnosť po prepustení podnikateľa v auguste 2019 vydala vyhlásenie, podľa ktorého Vinogradov počas zadržania na Slovensku pokračoval v nezákonnej činnosti prostredníctvom príbuzných, vrátane manželky a ďalších neidentifikovaných osôb.

Viac k témam: azyl
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikulcovo ministerstvo nepotvrdilo ani nevyvrátilo azyl pre ruského podnikateľa Vinogradova © SITA Všetky práva vyhradené.