gtag('config', 'UA-130501671-1');

29.8.2020 (Webnoviny.sk) – Bielorusko, ktoré sa tri týždne zmieta v protestoch proti prezidentovi, v sobotu zakročilo proti novinárom. Vláda deportovala do Ruska dvoch novinárov agentúry Associated Press (AP), ktorí monitorovali nedávne udalosti v krajine. Zrušili tiež akreditácie zamestnancov bieloruskej pobočky AP.

Predstaviteľka agentúry Lauren Easton vo vyhlásení odsúdila útok voči slobode tlače a požiadala bieloruskú vládu o udelenie povolenia pre novinárov s cieľom aj naďalej informovať svet o dianí v krajine.

Niekoľko novinárov prišlo o akreditácie

Bieloruská asociácia novinárov potvrdila, že akreditácie odobrali aj niekoľkým Bielorusom pracujúcim pre iné médiá.

Nemecká ARD uviedla, že do Ruska deportovali aj jej dvoch novinárov, ktorí prišli o povolenie pracovať v Bielorusku. V pondelok sa má postaviť pred súd bieloruský producent. Akreditáciu odobrali aj dvom novinárom BBC, ktorí pracujú v Minsku.

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bielorusku v sobotu vyhlásilo, že „je znepokojené útokmi na novinárov, blokovaním nezávislých médií a opozičných webstránok, výpadkami internetu a náhodným zadržiavaním pokojných občanov, ktorým odoberajú právo na slobodu prejavu a zhromažďovanie sa“.

Masívne demonštrácie po voľbách

Masívne demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta. Protestujúci v Bielorusku považujú výsledky volieb za zmanipulované, Alexander Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 % voličských hlasov. Výsledky volieb okrem iného spochybňuje aj EÚ.

Prvé dni demonštrácií sprevádzali násilné zákroky polície, ktorá rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a obuškami a zadržala takmer 7 000 ľudí. Stovky ľudí utrpeli zranenia a najmenej traja zomreli.

Viac k témam: bieloruský prezident, internet, novinári, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku, protivládne protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Bieloruská vláda tvrdo zakročila proti novinárom, odoberala licencie a niekoľkých deportovala © SITA Všetky práva vyhradené.