gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.9.2020 (Webnoviny.sk) – Štvrtkový oslobodzujúci verdikt pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú je pre veľkú časť verejnosti nepochybne šokom.

Na pochopenie situácie si musíme počkať

V reakcii na rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý oslobodil Kočnera a Zsuzsovú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedla mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (fotografie)

Podľa TIS buď spravodlivosť fatálne zlyhala, keď „sme o reťazi dôkazov proti obžalovaným čítali a počúvali celé mesiace, alebo pozoruhodne zabrala, keď nepodľahla silnej spoločenskej atmosfére volajúcej po tvrdých trestoch pre oboch obvinených“.

Môže ísť o posledný klinec do rakvy

Na lepšie pochopenie situácie si podľa mimovládky spoločnosť bude musieť počkať a definitívnu odpoveď predloží zrejme až o ďalšie mesiace Najvyšší súd SR.

„Už dnes sa ale dá povedať, že tento verdikt potvrdzuje výhrady k predčasnému zrušeniu vyšetrovacieho tímu Kuciak policajným prezidentom Milanom Lučanským a dôveryhodnosti polície a prokuratúry veľmi neprospieva ani snaha o predkladanie nových dôkazov len pár dní pred vynesením rozsudku,“ uviedla v reakcii TIS.

Podľa organizácie pre Najvyšší súd aj orgány činné v trestnom konaní musí byť teraz najvyššou prioritou, aby sa tento prípad nestal „posledným klincom do rakvy“ dôvery verejnosti v justíciu a spravodlivosť na Slovensku.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Verejnosť je z rozhodnutia v kauze Kuciak nepochybne v šoku, Transparency hovorí o možnom pochovaní dôvery v justíciu © SITA Všetky práva vyhradené.