gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.1.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 21. januára 19:01

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) požiadala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby venovala legislatívnej tvorbe z dielne poslancov vládnej koalície podstatne väčšiu pozornosť a aby nepodpisovala tieto zákony „s ľahkosťou jarného vetríka”.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že týmto zákonom by mala venovať zvýšenú pozornosť, lebo 95 koaličných poslancov si schváli čo chce.

Balík zmien v skrátenom konaní

„Garantujem vám, že ani nevedia, o čom hlasujú. Vezmú dôchodcom trináste dôchodky a oni si zatlieskajú,” povedal šéf Smeru-SD.

Kritizoval najmä to, že parlament minulý týždeň schválil v skrátenom legislatívnom konaní balík zmien viacerých zákonov bez pripomienkového konania.

Podľa neho existuje poistka v tom, že prezidentka využije právo veta a vráti zákon na opätovné prerokovanie Národnej rade SR či už s pripomienkami, alebo bez nich. Povedal, že to nemá byť vnímané ako útok na prezidentku.

Fico doplnil, že ak zistia, že nejaký zákon je neprijateľný či v rozpore s programovým vyhlásením vlády, upozornia na to prezidentku dopredu. „Je to z našej strany pomocná ruka,” uviedol.

Prezidentka právo veta využíva

Prezidentka sa podľa slov jej hovorcu Martina Strižinca nepozerá pri posudzovaní zákonov na to, kto je ich autorom a za ktorej vlády boli schválené. Plne využíva svoje právo veta v prípadoch, keď je zákon v rozpore s ústavou alebo obsahuje zjavné chyby.

„Len počas tejto pandémie preto vrátila parlamentu päť zákonov. Zároveň však rešpektuje, že Slovenská republika je parlamentnou demokraciou a jej úlohou nie je svojvoľne vstupovať do legislatívneho procesu,“ uviedol pre agentúru SITA.

Strižinec podotkol, že prezidentka opakovane verejne vystúpila proti porušovaniu legislatívneho procesu. Preto sa stotožňuje aj s výhradami poslancov, ktorí kriticky vystúpili proti spôsobu prerokovania poslednej „covidovej“ novely zákonov.

„Aj keď išlo o novelu, kde bolo skrátené legislatívne konanie odôvodnené, neznamená to, že poslanci majú dostať návrh zákona až na samotnej schôdzi parlamentu a bez dostatku času na jeho dôkladné preštudovanie. Je to však pretrvávajúci problém politickej kultúry a nie ústavný dôvod na vetovanie zákona prezidentkou,“ doplnil hovorca hlavy štátu.

Viac k témam: návrh zákona
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico podáva Čaputovej pomocnú ruku a radí jej, aby nepodpisovala zákony s ľahkosťou jarného vetríka © SITA Všetky práva vyhradené.