gtag('config', 'UA-130501671-1');

29.9.2020 (Webnoviny.sk) – Veľká Británia a Kanada v utorok uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jeho syna a ďalších popredných vládnych predstaviteľov pre sporné prezidentské voľby a tvrdý zásah voči demonštrantom v Bielorusku.

Sankcie majú mať väčší dopad

Opatrenia sú súčasťou koordinovaného úsilia oboch krajín „udržať demokratické hodnoty a vyvinúť tlak na osoby zodpovedné za represie„, uviedol britský minister zahraničia Dominic Raab.

Britské represívne opatrenia zahŕňajú zákaz cestovania a zmrazenie majetku pre osem osôb z bieloruskej vlády, okrem iných aj Lukašenka, Viktora Lukašenka a šéfa prezidentskej kancelárie Igora Sergejenka. Lukašenko je prvý líder, ktorého Británia sankcionovala v rámci nového sankčného programu za porušovanie ľudských práv vo svete.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Podobné sankcie ako Londýn uvalila aj Ottawa. Kanadský minister zahraničia Francois-Philippe Champagne vysvetlil, že krajiny konali spolu, aby sa uistili, že sankcie budú mať väčší dopad a „ukážu jednotu v našom odsúdení situácie„. „Kanada je v solidarite s Bielorusmi, keď sa usilujú vrátiť ľudské práva a dosiahnuť demokraciu vo svojej krajine,“ povedal Champagne.

Neprijímajú výsledok volieb

Dnes Spojené kráľovstvo a Kanada vyslali uvalením sankcií na násilný a podvodný režim Alexandra Lukašenka jasnú správu. Neprijímame výsledky týchto zmanipulovaných volieb,“ vyhlásil Raab s tým, že krajiny budú zastávať „naše hodnoty demokracie a ľudské práva„.

Bielorusi protestujú denne od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa úradov Lukašenko získal 80 percent hlasov. Opozícia aj niektorí volební pracovníci však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované a USA aj Európska únia voľby odsúdili ako neslobodné a neférové. Prvé dni demonštrácií sprevádzal násilný zásah polície, ktorá zatkla viac ako 7000 ľudí. Neskôr bieloruské úrady prešli k zatýkaniu opozície a vyhrážaniu sa stíhaním.

Viac k témam: bieloruský prezident, protesty v Bielorusku, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia a Kanada udelili sankcie na Lukašenka, neprijímajú výsledok zmanipulovaných volieb © SITA Všetky práva vyhradené.