gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.10.2020 (Webnoviny.sk) – Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave a vyhlásiť ho nanovo aj s tým, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico.

Smeráci sa možno obrátia na ústavný súd

Ak tak vláda neurobí ešte vo štvrtok, Smer-SD sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Viac o téme: Koronavírus

Fico počas tlačovej konferencie viackrát uviedol, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Podľa neho by sa k tomu mala vyjadriť prokuratúra či polícia.

Núdzový stav je schválený na 45 dní

Šéf Smeru od vlády očakáva, že uznesenie o vyhlásení núdzového stavu doplní aj o to, či je núdzový stav vyhlásený na celé územie alebo nie.

„Nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava,“ doplnil. Dodal, že vláda prijala núdzový stav preto, lebo chce „chrániť sama seba“. V Českej republike pri vyhlasovaní núdzového stavu podľa Fica presne pomenovali, na aké ľudské práva sa vzťahujú obmedzenia.

Na Slovensku od 1. októbra platí núdzový stav. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

Viac k témam: Koronavírus, núdzový stav, predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico dal Matovičovej vláde ultimátum, inak sa Smer-SD v súvislosti s núdzovým stavom obráti na ústavný súd © SITA Všetky práva vyhradené.