gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.10.2020 (Webnoviny.sk) – Nobelovu cenu za chémiu získali francúzska vedkyňa Emmanuelle Charpentier a Američanka Jennifer A. Doudna „za vyvinutie metódy editovania genómu“. V Štokholme to v stredu oznámil generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie vied Göran K. Hansson.

„Emmanuelle Charpentier a Jennifer A. Doudna objavili jeden z najostrejších nástrojov génovej technológie – genetické nožnice CRISPR/Cas9. S ich použitím môžu vedci s extrémnou presnosťou zmeniť DNA zvierat, rastlín a mikroorganizmov. Táto technológia mala revolučný vplyv na životné vedy, prispieva k novým liečbam rakoviny a môže splniť sen o liečbe dedičných chorôb,“ uvádza webstránka www.nobelprize.org.

Podľa predsedu Nobelovej komisie pre chémiu Claesa Gustafssona má tento genetický nástroj nesmiernu silu a upozornil preto, že ho treba používať veľmi opatrne. Prinesie však podľa neho ľudstvu veľké príležitosti.

Vedkyne dostanú spolu s prestížnym ocenením aj zlaté medaily a rozdelia si finančnú odmenu 10 miliónov švédskych korún (v prepočte zhruba 950-tisíc eur). Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.nobelprize.org.

Viac k témam: Nobelova cena za chémiu
Zdroj: Webnoviny.sk – Nobelovu cenu za chémiu získali dve vedkyne, ktoré vyvinuli metódu editovania genómu © SITA Všetky práva vyhradené.