gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.10.2020 (Webnoviny.sk) – Európska únia v pondelok uviedla, že pristúpi k sankciám voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ďalším predstaviteľom tohto štátu, ak nevstúpi do rokovaní s opozíciou a nezastaví reštrikcie proti demonštrantom protestujúcim proti výsledkom augustových prezidentských volieb.

Európska dvadsaťsedmička začiatkom októbra uvalila sankcie na 40 bieloruských predstaviteľov, ktoré sa týkajú zákazu vstupu do EÚ a zmrazenia ich majetku. Minsk odpovedal zavedením recipročných protisankcií, no nezverejnil mená európskych predstaviteľov, na ktorých sú zamerané. Pohrozil však ešte závažnejšími následkami, ak EÚ rozšíri svoje obmedzenia.

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Luxemburgu uviedli, že podľa pozorovateľov volebný proces nebol v súlade s bieloruskou legislatívou a porušil aj medzinárodné záväzky. „Lukašenkovi chýba akákoľvek demokratická legitimita,“ poznamenali vo vyhlásení a podporili miestne výzvy na vypísanie nových volieb.

„EÚ je pripravená prijať ďalšie reštriktívne opatrenia vrátane opatrení proti subjektom a vysokým predstaviteľom vrátane Alexandra Lukašenka. EÚ vyzýva bieloruské orgány, aby hľadali mierové a demokratické riešenie krízy prostredníctvom národného dialógu so širšou spoločnosťou,“ uvádza sa ďalej v stanovisku ministrov.

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia pohrozila Lukašenkovi sankciami, ak nezastaví reštrikcie voči demonštrantom © SITA Všetky práva vyhradené.