gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.10.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecko súhlasilo s poskytnutím vyše pol miliardy eur na pomoc preživším holokaustu, ktorí v súčasnom období bojujú s pandémiou koronavírusu. V stredu o tom informovala organizácia, ktorá s nemeckou vládou rokuje o spomenutých príspevkoch.

Počas najbližších dvoch rokov tak dostane finančnú čiastku od Nemecka približne 240-tisíc preživších po celom svete, predovšetkým v Izraeli, Severnej Amerike, štátoch bývalého Sovietskeho zväzu a západnej Európy.

Žijú na hranici chudoby

Všetci žijúci preživší holokaustu sú už momentálne vo výrazne pokročilom veku, keďže druhá svetová vojna sa skončila pred 75 rokmi. Mnohým sa v mladosti nedostalo správnej výživy a trpia zdravotnými problémami. Iní zasa prišli o celé rodiny a majú psychické problémy v dôsledku prenasledovania nacistami.

Ako poznamenal Greg Schneider, výkonný viceprezident Konferencie o židovských materiálnych nárokoch proti Nemecku, mnohí preživší „sú tiež na hranici chudoby a dodatočné náklady na rúška a iné ochranné pomôcky, dodávky potravín a ďalšie výdavky spojené s pandémiou sú pre mnohých zdrvujúce“.

Finančná pomoc na lepšiu starostlivosť

Nové finančné prostriedky sú zamerané na Židov, ktorí nepoberajú dôchodky z Nemecka, a predovšetkým na tých, ktorí utiekli pred nacistami a počas vojny sa skryli v Rusku a iných štátoch.

Každý z týchto preživších dostane v nasledujúcich dvoch rokoch dve platby vo výške 1200 eur, čo predstavuje celkovú sumu približne 564 miliónov eur. Okrem týchto príspevkov sa Nemecko pre budúci rok zaviazalo k zvýšeniu financovania služieb sociálnej starostlivosti pre preživších o 30,5 milióna eur.

Viac k témam: finančná pomoc, holokaust, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko pomôže v čase koronakrízy preživším holokaustu, rozdá im vyše 500-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.