gtag('config', 'UA-130501671-1');

Od malička nás vždy povzbudzovali k tomu, aby sme chodili von a robili jednu vec: trochu sa nadýchali čerstvého vzduchu. Avšak s pribúdajúcim vekom a povinnosťami na to zabúdame a ani počas letných mesiacov na čerstvom vzduchu netrávime dostatočné množstvo času. Vo vlastnom záujme by sme to ale mali zmeniť.

Čerstvý vzduch v prírode, ale aj interiéri má svoj význam.

Prečo treba viac vetrať?

Či už cvičíte vonku alebo prepúšťate čerstvý vzduch do domácnosti cez moderné okná, prirodzené vetranie je zdravšie ako dýchanie zatuchnutého vzduchu z interiéru. Podľa prieskumov je vnútorný vzduch dva až päťkrát viac znečistený ako ten vonkajší. Čerstvý vzduch je tiež naplnený negatívnymi iónmi, ktoré súvisia so zlepšeným pocitom pohody.

Vetranie pomáha znižovať znečistenie vnútorného ovzdušia. Oxid uhoľnatý sa môže bez správneho vetrania v interiéroch nahromadiť v smrteľných úrovniach, nie je to však jediné riziko. Zvýšiť sa môžu aj koncentrácie radónu, ktorý môže spôsobiť rakovinu pľúc. Vysoká vlhkosť môže spôsobiť tvorbu plesne, respiračných ochorení a určite aj znehodnotenie majetku.

Otvorte okná a dvere

Prirodzené odvetrávanie cez spomínané okná alebo kvalitné bezpečnostné dvere funguje ako chladenie a tiež nahrádza prívod čerstvého a mechanicky upraveného vzduchu. Využitie prirodzeného vetrania vedie aj k zníženiu spotreby energie z hľadiska klimatizačných zariadení a eliminácii problémov spojených s ich prevádzkou.

Negatívne nabité ióny ionizovaného vzduchu sa môžu dostať z pľúc do krvi a ovplyvňovať tak rôzne funkcie tela, ako je napríklad zvýšenie imunity, zrýchlenie regenerácie buniek, pôsobenie voľných radikálov a úprava hladiny serotonínu.

Pokiaľ sa teda chcete doma cítiť lepšie a zdravšie, nezabudnite využiť svoje okná a dvere aj na vetranie interiéru a výmenu vzduchu v ňom. Je vedecky dokázané, že to funguje.

Zdroj obrázka:Shutterstock.com