gtag('config', 'UA-130501671-1');

Každý, kto si niekedy vyskúšal prácu, keď je mu príliš teplo alebo príliš zima, bude presne vedieť,  aký dôležitý je tepelný komfort pre sústredenie sa a produktivitu. Problém je v tom, že definícia  tepelnej pohody  je zo svojej podstaty subjektívna: tepelná pohoda je „stav mysle, ktorý vyjadruje spokojnosť s tepelným prostredím a je hodnotený subjektívnym pocitom“.

Už ste sa niekedy stretli s tým, že strácate dobrý spánok kvôli príliš teplej miestnosti? Alebo máte na sebe štyri bundy a šál, len aby ste tolerovali mrazivú klimatizáciu vašej kancelárie? Pravdupovediac, nie je možné potešiť každého, pokiaľ ide o úpravu vnútornej klímy, a vždy existuje ten nešťastný jedinec, ktorý nakoniec obetuje svoje pohodlie kvôli iným.

V zásade je potom pohodlie subjektívna vec, ktorá závisí od každého z nás jednotlivo. Predsa len ale existuje niekoľko spôsobov, vďaka ktorým si môžete všeobecné pohodlie a komfort navodiť veľmi jednoducho.

Nezabudnite na izoláciu

Jedným z prvých prvkov, ktoré treba brať do úvahy pri navrhovaní tepelnej pohody, je vytvorenie efektívneho exteriéru budovy. Obal budovy slúži ako filter medzi vonkajšou klímou a vnútorným prostredím a stabilizuje atmosféru vo vnútri. Správne vytvorenie tejto konštrukcie vedie k vyváženému vnútornému prostrediu a k zníženiu používania mechanických systémov.

To všetko prispieva k udržateľnejšej štruktúre. Pri projektovaní domu je preto nevyhnutné vziať do úvahy nasledujúce skutočnosti: izoláciu, intenzitu slnečného žiarenia, tepelnú zotrvačnosť a vetranie vzduchu.

Používajte hrejivé materiály

Kvalitné bavlnené látky a ich použitie v dekorácií a zariadení interiéru vám pomôže tiež. Treba si vybrať to najlepšie a zladiť to s celkovým štýlom miestnosti. Niekedy stačí naozaj málo a efekt sa dostaví aj počas tých najchladnejších nocí. Bavlna je predsa na tento účel ako stvorená. Tak seba a svoj interiér do nej pokojne zabaľte.

Viac a častejšie vetrajte

Stagnácia vzduchu v uzavretých priestoroch nie je dobrá nielen pre pohodlie, ale ani zdravie. Čím menej preto budete vetrať, tým horšie sa budete cítiť. A pri obmedzeniach, ktoré dnes máme, to veľmi dobrá správa rozhodne nie je.

Skúste to zmeniť a nechajte okno aj v zime častejšie tvorené. Vzduch sa nabije prospešnými iónmi a vaše celkové zdravie organizmu vám bude najlepšou odmenou. Ak by vám pritom bola zima, použite na oblečenie alebo vybavenie interiéru krásny úplet.

Zdroj obrázka:Shutterstock.com