gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.12.2020 (Webnoviny.sk) – Reakcie Roberta Fica (Smer), ale aj Generálnej prokuratúry SR na pozmeňovací návrh poslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS) Alojza Baránika k novele Ústavy SR dokazujú podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) nervozitu kedysi nedotknuteľných osôb. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Beztrestnosť ľudí blízkych Smeru

„Návrhom, aby verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonával parlament a vláda, alebo v jej mene člen vlády, sa pridá Slovenská republika k civilizovaným krajinám sveta. Pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu ústavného zákona bol pripravený v úzkej spolupráci s ministerstvom spravodlivosti. Z toho dôvodu verím v jeho širokú podporu naprieč celou koalíciou. Je pritom úsmevné, keď pre tento návrh Robert Fico vykrikuje niečo o údajnom porušovaní princípov právneho štátu. Veď práve vďaka doterajšiemu postaveniu prokuratúry a jej nedotknuteľnosti sme boli všetci svedkami toho, ako sa vďaka skorumpovaným prokurátorom tešili beztrestnosti ľudia blízki Smeru,“ uviedol Baránik.

Podľa SaS nie je pravdou, že sa vďaka tejto zmene dostane Slovensko do stavu akéhosi politického ovládnutia prokuratúry.

Príklad z Česka

„Stačí si spomenúť, ako v Českej republike funguje štátne zastupiteľstvo, čoho lapidárnym dôkazom bol zásah štátneho zastupiteľstva a polície na Úrade vlády ČR,“ uzavrel Baránik.

Pozmeňujúci návrh, ktorý definuje možnosť kontroly činnosti prokuratúry parlamentom a vládou, predložil poslanec SaS Alojz Baránik.

Viac k témam: prokuratúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Z reakcie Fica na navrhovanú zmenu v kontrole prokuratúry cítiť podľa strany SaS nervozitu © SITA Všetky práva vyhradené.