gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.12.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré v tomto roku požiadali o odklad splatnosti poistného marec, máj, jún a júl, sa splatnosť odvodov za tieto mesiace predĺži z konca tohto roka na koniec júna budúceho roka automaticky.

Odložiť je možné aj decembrové poistné

Firmy a podnikatelia, ktorí už predložili Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie o splnení podmienok odkladu splatnosti poistného za uvedené mesiace, už nemusia Sociálnej poisťovni predkladať žiadne dokumenty.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Splatnosť poistného sa im totiž predĺži o pol roka na základe nariadenia, ktoré v pondelok schválila vláda. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna poisťovňa.

Týka sa to zamestnávateľov a povinne poistených SZČO, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent. Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

Proces uľahčí formulár

Vládou schválené nariadenie tiež umožňuje zamestnávateľom a SZČO s poklesom obratu alebo príjmu z podnikania najmenej o 40 percent požiadať o odklad splatnosti poistného za december tohto roka. Splatnosť decembrových odvodov sa im predĺži takisto do 30. júna budúceho roka.

„Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti zamestnávateľov a povinne poistené SZČO upozorňuje, aby na účely určenia predĺženej lehoty splatnosti poistného na sociálne poistenie za december Sociálnej poisťovni predložili čestné vyhlásenie,“ uviedla poisťovňa v tlačovej správe.

Poisťovňa pripravuje v týchto dňoch formulár, ktorý bude slúžiť na preukázanie splnenia podmienok odkladu splatnosti odvodov za december tohto roka. Pokles obratu resp. príjmu z podnikania oznámi odvádzateľ poistného Sociálnej poisťovni prostredníctvom pripravovaného elektronického formulára.

Ak nemá odvádzateľ poistného prístup k internetu, môže poisťovni doručiť aj listinnú podobu formuláru. Lehota splatnosti poistného na sociálne poistenie za december tohto roka sa za zamestnancov nemení.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, sociálne odvody
Zdroj: Webnoviny.sk – O odklad splatnosti odvodov za december treba Sociálnu poisťovňu požiadať © SITA Všetky práva vyhradené.