gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.12.2020 (Webnoviny.sk) – Švédsko v piatok oznámilo, že plánuje pomocou potápačov skontrolovať vrak trajektu, ktorý sa potopil v Baltskom mori v roku 1994. Pri jednom z najväčších námorných nešťastí v moderných dejinách Európy vtedy zahynulo 852 ľudí.

Väčšinu tiel nikdy nenašli

Trajekt MS Estonia sa potopil pri fínskom pobreží počas nočnej búrky 28. septembra 1994. Spomedzi celkovo takmer tisíc ľudí na palube tragédiu prežilo iba 137 z nich, takmer 760 tiel sa nikdy nenašlo.

Vyšetrovacia komisia stanovila za príčinu potopenia kombináciu konštrukčnej chyby, výnimočnej intenzity búrky a ľudského zlyhania, čo sa však stretlo s kritikou verejnosti poukazujúcej na nedostatočné prešetrenie incidentu.

Švédsky minister vnútra Mikael Damberg uviedol, že tamojší úrad pre vyšetrovanie nehôd chce spoločne s fínskymi a estónskymi partnermi vyslať k vraku potápačov, aby prešetrili poškodenia trupu plavidla.

Neznáma diera v trupe

Televízny dokument vysielaný v septembri pri príležitosti 26. výročia katastrofy poukázal na neznámu dieru v trupe trajektu širokú asi štyri metre.

Podľa Johna Ahlberka, šéfa švédskeho úradu pre vyšetrovanie nehôd, bude účelom potápačskej misie zistiť, čo túto dieru spôsobilo.

Viac k témam: tragédia, trajekt MS Estonia
Zdroj: Webnoviny.sk – Potápači preskúmajú vrak trajektu MS Estonia, pri tragédii zahynulo viac než osemsto ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.