gtag('config', 'UA-130501671-1');

31.12.2020 (Webnoviny.sk) – Od 1. januára 2021 začínajú platiť nové podmienky pre vstup občanov Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensko, keďže strácajú právo na voľný pohyb a pobyt podľa práva Európskej únie (EÚ).

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, od Nového roku budú občania Spojeného kráľovstva považovaní za štátnych príslušníkov tretích krajín podľa nariadenia EÚ, ktorým sa ustanovuje kódex Únie o pravidlách upravujúcich pohyb osôb cez hranice.

Právo na voľný pohyb a pobyt na území členských štátov EÚ sa podľa Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ a z Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu bude vzťahovať už iba na tých občanov Spojeného kráľovstva a ich rodinných príslušníkov, ktorí využívali právo voľného pohybu a pobytu na území členských štátov pred 1. januárom 2021.

„V súlade s odporúčaním Rady EÚ z 30. júna 2020 o dočasnom obmedzení ciest do EÚ, ktoré nie sú nevyhnutné, a o možnom zrušení tohto obmedzenia, nebude umožnený vstup občanom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ich rodinných príslušníkov, ktorí nemajú na území SR alebo iných členských štátov EÚ priznané právo na pobyt podľa dohody o vystúpení,“ upozornila Bárdyová.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Od 1. januára platia nové podmienky pre vstup občanov Spojeného kráľovstva na Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.