gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.6.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 16. júna 21:23

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský kolega Vladimir Putin dokončili svoje rokovania v rámci samitu v Ženeve. Informoval o tom Biely dom.

Rokovania politikov trval takmer štyri hodiny. Prvé rokovania boli v menšom formáte a zúčastnili sa na nich okrem prezidentov len ministri zahraničných vecí Anthony Blinken a Sergej Lavrov a prekladatelia. Ďalšie rozhovory už boli vo väčšom formáte, za účasti ďalších predstaviteľov Ruska a USA.

Pred odchodom zo Ženevy budú mať Putin aj Biden tlačové konferencie.

Privítal ich švajčiarsky prezident

Vo švajčiarskej Ženeve sa konal očakávaný samit amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským kolegom Vladimirom Putinom.

Lídri sa nakrátko ukázali pred fotografmi spolu so švajčiarskym prezidentom Guyom Parmelinom, ktorý ich privítal v krajine, a podali si ruky.

Medzi prezidentmi nepanovalo nepriateľstvo

Rozhovory ruského a amerického prezidenta boli konštruktívne. Počas tlačovej konferencie po samite v Ženeve to povedal Putin s tým, že medzi nimi nepanovalo nepriateľstvo.

„Naše hodnotenie sa v mnohých otázkach líši, ale podľa môjho názoru obe strany preukázali vôľu porozumieť si a hľadajú spôsoby, ako sa priblížiť,“ vyjadril sa šéf Kremľa.

Dohodli sa na návrate veľvyslancov

Putin počas konferencie oznámil, že sa s Bidenom dohodli na návrate ich veľvyslancov na ich miesta. Tento krok je úsilím o zmiernenie napätia medzi oboma krajinami, ktoré v ostatnom období utrpeli škrty v počtoch diplomatických zamestnancov.

Ruského veľvyslanca Anatolija Antonova povolala Moskva z Washingtonu zhruba pred tromi mesiacmi, keď Biden označil Putina za vraha. Americký veľvyslanec John Sullivan opustil Moskvu pred približne dvoma mesiacmi po tom, ako Rusko naznačilo, aby sa vrátil do Washingtonu na konzultácie.

Rokovania o jadrových zbraniach

Obe strany sa tiež podľa Putina dohodli na americko-ruských rokovaniach o obmedzení šírenia jadrových zbraní. Rusko už dlho žiada o začatie rozhovorov o strategickej stabilite, ktoré by potenciálne nahradili dohodu Nový START obmedzujúcu jadrové zbrane po jej uplynutí v roku 2026.

Washington prerušil rozhovory s Moskvou v roku 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny. Rozhovory obnovili v roku 2017, no za administratívy Bidenovho predchodcu nepriniesli žiadnu dohodu. Krátko po nástupe Bidena do úradu sa obe strany dohodli na päťročnom predĺžení dohody.

Spojené štáty a Rusko sa podľa Putina v zásade dohodli aj na začatí konzultácií o kybernetickej bezpečnosti. Šéf Kremľa však znova poprel tvrdenia, že je ruská vláda zodpovedná za sériu hackerských útokov na podniky a vládne agentúry v USA aj vo svete.

Navaľný vraj dostal to, čo si zaslúžil

Ruský prezident sa na tlačovej konferencii vyjadril, že Biden počas rokovaní otvoril aj otázku ľudských práv, vrátane osudu väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Podľa Putina jeho najhorlivejší oponent dostal to, čo si zaslúžil, keď ho vo februári súd poslal na dva a pol roka do väzenia za porušenie podmienečného trestu.

Na opakované otázky o zlom zaobchádzaní s opozíciou Putin odpovedal poukazovaním na nestabilitu v USA, vrátane protestov hnutia Black Lives Matter a smrteľné nepokoje v Kapitole Spojených štátov zo 6. januára.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Summit Biden – Putin v Ženeve (fotogafie)

Pre Bidena bolo osobné stretnutie dôležité

Stretnúť sa ruským prezidentom osobne bolo pre americkú hlavu štátu Joea Bidena dôležité, aby nenastal omyl o jeho úmysloch. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého to povedal Biden na tlačovej konferencii po samite.

„Urobil som, čo som prišiel urobiť. Po prvé: identifikovať oblasti praktickej práce, ktoré môžu naše dve krajiny urobiť pre presadzovanie našich spoločných záujmov a rovnako pre blaho pre svet. Po druhé: priamo, priamo komunikovať, že USA budú reagovať na činy, ktoré poškodzujú naše dôležité záujmy alebo záujmy našich spojencov. A po tretie, jasne stanoviť priority a hodnoty našej krajiny, tak aby to počul priamo odo mňa,“ povedal americký prezident.

Otázka ľudských práv je vždy na stole

Biden vysvetlil, že počas samitu s Putinom kládol dôraz na ľudskoprávne otázky, vrátane prípadov dvoch Američanov, ktorých „neoprávnene väznia“ v Rusku, či väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ako dodal, obavy o základné ľudské práva bude vyjadrovať naďalej, pretože takí sú Američania a s nimi je otázka ľudských práv „vždy na stole“. Neskôr počas kola otázok odpovedal, že ak by Navaľnyj zomrel, Rusko by čelilo zničujúcim následkom.

Bavili sa aj o kybernetickej bezpečnosti

Rovnako ako Putin počas svojej tlačovej konferencie, aj Biden uviedol, že sa bavili o kybernetickej bezpečnosti. Podľa jeho slov sa dohodli na ďalších diskusiách o tom, že niektoré kritické infraštruktúry treba udržať mimo kyberútokov.

Spojené štáty identifikovali 16 druhov kritických infraštruktúr. Rusko v princípe súhlasilo, povedal Biden s tým, že princíp ešte „treba podporiť praxou“.

Čoskoro začnú dialógy o strategickej stabilite

Biden sa s Putinom podľa svojich slov detailne zhováral aj o „ďalších krokoch, ktoré by mali naše krajiny podniknúť v oblasti kontroly zbraní“, aby znížili riziko vojny. To podľa šéfa Bieleho domu znamená, že sa diplomati a vojenskí odborníci z oboch krajín stretnú za účelom „dialógu o strategickej stabilite“, aby položili základy pre budúce opatrenia na kontrolu zbraní a zníženie rizík, uvádza agentúra AP.

Kedy by mali začať rozhovory, ktoré by vytvorili priestor pre rokovania o zmluve, ktorá by nahradila dohodu Nový START obmedzujúcu jadrové zbrane po jej uplynutí v roku 2026, neuviedol.

Viac k témam: americký prezident, COVID-19, Koronavírus, ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Biden a Putin rokovali v Ženeve, prediskutovali spolu otázku jadrových zbraní aj Navaľného © SITA Všetky práva vyhradené.