gtag('config', 'UA-130501671-1');

Trápia vás bolesti hlavy, máte málo energie a veľa depresie? Pri akomkoľvek ochorení je jedným z najlepších a najlacnejších lekárskych predpisov prechádzka na čerstvom vzduchu. Lekári to odporúčajú počas obdobia zotavenia, na zvýšenie imunity a uprostred choroby, vrátane patológií pohybového aparátu.

Nakoľko sú ale prechádzky v prírode relevantné a prečo sa oplatí dodržiavať toto odporúčanie, si povieme v našom článku nižšie.

Chôdza posilňuje imunitný systém

Myslia si teda v Japonsku – krajine, kde je sústredený najväčší počet storočných ľudí na svete. V tradičnej japonskej medicíne existuje metóda zvaná shinrin-yoku alebo „kúpanie v lese“.

Dôvodom je fakt, že pri obyčajnej prechádzke v lese alebo prírode sa množstvo protirakovinových látok v tele zvyšuje v dôsledku nami vdýchnutých fytoncídov. Tieto éterické oleje zo stromov brzdia rast a vývoj baktérií spôsobujúcich mnohé choroby.

Prechádzka v lese navyše znižuje stres, účinne bojuje proti syndrómu chronickej únavy, ktorý je typický pre všetkých obyvateľov veľkých miest. Normalizuje sa ňou krvný tlak a znižuje produkcia kortizolu, stresového hormónu. Vynikajúcou správou tiež je, že k jej praktizovaniu nepotrebujete nič špeciálne, len ľahké jarné bundy.

Znižuje riziko depresie

Depresívne nálady prenasledujú ľudí v každom ročnom období, pretože doba je naozaj náročná. Hodina a pol chôdze v prekrásnej prírode znižuje aktivitu časti mozgu, ktorá je zodpovedná za negatívne emócie a depresie. Tak sa o tom presvedčte a v pohodlnom domácom oblečení sa po vonku prejdite.

Zlepšuje pamäť a pomáha vám lepšie sústrediť sa

Tvrdia to teda vedci z Michiganskej univerzity. Je pravda, že odporúčajú chodiť nie v meste, ale v lese. Platí to najmä pre deti s poruchou pozornosti s hyperaktivitou. Po dlhšom pobyte v exteriéri sa potom dokážu na konkrétne veci oveľa lepšie sústrediť.

Prospeje kvalite vášho spánku

Ľudia s diagnostikovanou artrózou kolenného kĺbu alebo akéhokoľvek iného ochorenia často trpia nespavosťou, pretože nočné bolesti im nedajú spať. Po prechádzke je tento problém čiastočne vyriešený. Podľa štatistík tí, ktorí trávia vonku viac času, spia v priemere o 46 minút dlhšie ako ostatní.

Posilní a zlepší aj vaše rodinné vzťahy

Ďalší užitočný bonus. Vedci z Illinoisskej univerzity zasa prišli na to, že rodiny, ktoré praktizujú časté dlhé prechádzky na čerstvom vzduchu, sú vo vzťahoch silnejšie a priateľskejšie a majú priaznivú psychologickú atmosféru. Preto je pre fyzické a duševné zdravie veľmi prospešné tráviť čas spolu vonku, napríklad ísť si zabehať.

Tak, čo poviete, nevyskúšate to?

Zdroj obrázka: Monkey Business Images/Shutterstock.com