gtag('config', 'UA-130501671-1');

Nikdy ste neskúšali čerstvo praženú kávu? Buďte si istí, že po prvom dúšku takéhoto nápoja už zostanete jeho verným fanúšikom. Aj chlieb a čerstvé mäso sú predsa vždy najlepšie čerstvé, tak prečo by na tom mala byť inak vaša káva?

Poďte sa pozrieť na jej výhody.

Čo je na čerstvo praženej káve tak špeciálne?

Faktom je, že káva má pomerne dlhú trvanlivosť, takže sa do regálov a ako milý darček pre obchodných partnerov dostáva v rôznych fázach a dátumoch praženia. Je zaujímavé, že aj po dátume spotreby na obale a za predpokladu, že sú zrná správne konzervované, nie sú u takejto kávy zaznamenané žiadne zmeny vzhľadu ani chuti. Pokiaľ ale vyskúšate čerstvo praženú kávu, určite svoj názor veľmi rýchlo zmeníte a inú už nebudete chcieť.

Pražená káva je tepelne ošetrená špeciálnym procesom, počas ktorého sa uvoľňuje množstvo olejov a látok. Optimálne obdobie, keď je ale tento nápoj maximálne bohatý na arómu a luxusnú chuť, je 2 až 3 týždne po pražení.

Výhody čerstvo praženej kávy

Čerstvo pražené kávová zrná majú oproti iným nevýrazným nápojom mnoho výhod:

  • Chuťové kvality – Čerstvo pražená káva má vynikajúcu chuť a bohatú arómu.
  • Prínos pre zdravie – Čerstvo pražené kávové zrná sú bohatšie na živiny. Je to silný antioxidant, ktorý tonizuje celé telo, zvyšuje odolnosť proti stresu, zlepšuje logické myslenie a tiež priaznivo ovplyvňuje činnosť gastrointestinálneho traktu.
  • Pohodlný výber a nákup – Na čerstvo praženú káv dnes už nemusíte čakať len v kaviarni, pretože sa dá kúpiť v najrôznejších podobách aj v dobrom kávovom e-shope.

Ako si uchovať jej chuť a arómu ešte dlhšie?

Neponáhľajte sa s mletím celého balenia kávy pre ďalšie použitie, pretože rýchlo stratí svoje vynikajúce vlastnosti. Najlepšie je robiť to v malých dávkach tesne pred konzumáciou.

Keď už ale raz ochutnáte čerstvo praženú kávu, zostanete navždy uchvátení jej jedinečnou vzburou chutí a vôní, ktorých je mimochodom v tomto nápoji asi 1 500! Tak ich skúste všetky ochutnať. Stačí  si len objednať.

Zdroj obrázka: Ilja Generalov/Shutterstock.com