gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.4.2021 (Webnoviny.sk) – Iniciatíva Pomoc pre gastro žiada od hlavného hygienika Jána Mikasa a pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) pripraviť plán znovuotvorenia gastro podnikov. Ten by mal byť podľa prevádzkovateľov zverejnený čo najskôr, pretože druhá vlna pandémie je na ústupe a podnikatelia potrebujú vedieť ako ďalej.

Informovala o tom v piatok hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. Zároveň dodala, že je nevyhnutné prehodnotiť COVID-automat, ktorý sa pripravoval v období, kedy sa nepredpokladalo, že pandémia na taký dlhý čas ovládne a zatvorí celé Slovensko.

Maximum pre ochranu zdravia

„S pandémiou budeme ešte istý čas musieť žiť. Ale gastro sektor už nemôže byť ďalej zatvorený. Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ povedal signatár iniciatívy Pomoc pre gastro Ladislav Sekletár.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa neho podnikateľom chýbajú informácie o tom, kedy budú môcť otvoriť aspoň terasy podnikov a potrebujú sa pripraviť na reštart z hľadiska personálneho zabezpečenia a zásobovania.

Prichádzajú o živobytie

Podľa iniciatívy nie je možné otvoriť zo dňa na deň, pričom každý deň, kedy sú podniky zatvorené, prichádzajú prevádzkovatelia o zisky a živobytie.

„Vývoj posledných týždňov ukazuje, že druhá vlna pandémie koronavírusu je u nás na ústupe. Klesá počet infikovaných aj počet hospitalizovaných, a naopak pribúda počet zaočkovaných obyvateľov. Podnikatelia v gastre preto zúfalo čakajú na to, kedy im kompetentní povedia, že budú môcť opäť naštartovať svoj biznis,“ povedala Magdaléna Koreny.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, gastrosektor, Koronavírus, Pomoc pre gastro, reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia v gastre zúfalo čakajú na otváranie podnikov, Mikasa žiadajú o prípravu plánu © SITA Všetky práva vyhradené.