gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.4.2021 (Webnoviny.sk) – Rumunsko vyhostilo predstaviteľa ruského veľvyslanectva. Rumunské ministerstvo zahraničia v pondelok uviedlo, že aktivity a činy námestníka vojenského atašé Alexeja Grišajeva na ambasáde v Bukurešti sú v rozpore s ustanoveniami Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Detaily však neposkytlo.

Ruský veľvyslanec v Rumunsku Valerij Kuzmin sa pre ruskú tlačovú agentúru Tass vyjadril, že rozhodnutie Rumunska je „nepochybne nepriateľské“. Ako dodal, Moskva „si vyhradzuje právo prijať príslušné opatrenia ako odpoveď“.

Vyhosťovanie naprieč Európou

V pondelok tiež Rusko vypovedalo talianskeho námorného atašé, informoval taliansky rezort zahraničia. Bola to odpoveď na marcové vyhostenie dvoch ruských diplomatov.

Tých vyhostili po tom, čo talianskeho kapitána z námorníctva úrady pristihli pri údajnom odovzdávaní utajených informácií jednému z nich.

Pondelkové vypovedania sú najnovšie vo vlne vyhostení ruských diplomatov naprieč Európou a odvetných krokov z Moskvy.

Česko vyhostilo desiatky Rusov

Minulý týždeň v piatok Estónsko, Litva a Lotyšsko nariadili vypovedanie celkovo štyroch ruských diplomatov v rámci solidarity s Českou republikou.

Česko vyhostilo desiatky diplomatov pre údajnú účasť ruských agentov na výbuchu muničných skladov v roku 2014.

Viac k témam: vyhostenie diplomata
Zdroj: Webnoviny.sk – Rumunsko vyhostilo zo svojho územia ruského diplomata, Moskva prijme príslušné opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.