gtag('config', 'UA-130501671-1');

Spoločnosti Axis Communications a GoodVision predstavujú nové riešenie monitoringu dopravy v reálnom čase. Aplikácia GoodVision Live Traffic, ktorá sa nahrá priamo do kamery Axis vybavenej procesorovou jednotkou hlbokého učenia (DLPU), dokáže v reálnom čase napríklad rozlišovať a počítať až osem kategórií objektov, vyhodnocovať dopravné priestupky a vytvárať rôzne  štatistiky. Vďaka tomu, že sa analýza vytvára v koncovom zariadení, a teda nie na centrálnom serveri, možno dáta ľahko anonymizovať, ušetriť dátový tok a celé riešenie je oveľa úspornejšie.

Softvér na monitoring dopravy spoločnosti GoodVision je najnovším prírastkom v rámci otvorenej aplikačnej platformy spoločnosti Axis (ACAP). Určený je pre IP kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE, ktoré boli uvedené na trh v roku 2020. Tieto kamery obsahujú čipovú výbavu s dedikovaným procesorom ARTPEC-7 a procesorovú jednotku hlbokého učenia (DLPU), vďaka ktorej sa môžu ľahko zmeniť na dopravné senzory.

Vyhodnocuje objekty, meria rýchlosť, počíta priestupky

Aplikácia GoodVision v kamerách Axis dokáže v reálnom čase vytvárať komplexnú analýzu dopravnej situácie. K tomu patrí napríklad počítanie vozidiel v stanovenej zóne, meranie prejazdu jednej alebo viacerých čiar, meranie rýchlosti a klasifikácia objektov do 8 rôznych kategórií (napríklad chodci, cyklisti, nákladné a osobné automobily a ďalšie). Extrahované dáta sa po vyhodnotení dopravnej situácie aplikácia následne odosiela bez potreby prenášať celé video do cloudovej platformy GoodVision Video Insights, kde ich používateľ môže ďalej spracúvať a analyzovať.

Chytrý monitoring dopravy – rastúci biznis

Vytváranie presných dopravných štatistík a detekcia dopravných udalostí v reálnom čase je úloha pre každé mesto, ktoré chce realizovať plán chytrej mobility. Startupová spoločnosť GoodVision, ktorej vývojové centrum sa nachádza v Prahe, ponúka riešenie videoanalýzy dopravy už od roku 2017. Spočíva v tom, že zákazníci odkiaľkoľvek na svete (najčastejšie dopravno-inžinierske spoločnosti alebo mestské dopravné podniky) odosielajú záznamy a video streamy z dopravných kamier do cloudovej platformy GoodVision Video Insights, kde sa s minimálnym oneskorením robí dopravná analýza. Produkt GoodVison využíva v súčasnosti vyše 3000 používateľov na 6 svetadieloch, napríklad spoločnosť Florida Department of Transportation, mestá Kuala Lumpur a Singapur alebo riaditeľstvo ciest Dánska, ktoré využíva GoodVision ako kľúčovú platformu všetkých dopravno-analytických úloh.

Výkon sa sťahuje do koncových zariadení

Nová aplikácia GoodVision Live Traffic pre kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE posúva celé riešenie ešte o krok ďalej. Video analýza sa totiž realizuje priamo v koncovom zariadení, a tým sa ušetria náklady na prenos videa i spracovanie v cloude. Každá kamera funguje ako samostatný senzor s rýchlou odozvou, ktorý do cloudu posiela iba anonymizované dáta. Vzniká tak stabilnejší a rýchlejší decentralizovaný systém so 100% ochranou osobných údajov, s pomocou ktorého je možné nielen dopravu monitorovať, ale v reálnom čase aj riadiť.

 

Medzi kľúčové vlastnosti aplikácie GoodVision pre DLPU kamery Axis patria:

  • spoľahlivá, detailná video analýza dopravnej situácie
  • detekcia 8 rôznych kategórií objektov, vrátane doplnenia o špeciálne druhy vozidiel, napríklad záchranky
  • jednoduchá inštalácia a konfigurácia
  • rýchla odozva rádovo v milisekundách – možnosť využiť systém na riadenie dopravy v reálnom čase
  • nízke náklady na prevádzku (úspora za prenos dát a spracovanie v cloude)
  • lepšia ochrana osobných údajov a súlad s GDPR

Aplikácia GoodVision Live Traffic je k dispozícii ako softvér pre smart koncové zariadenia už od 199 eur mesačne. Kamery AXIS Q1615-LE Mk III a AXIS P3255-LVE sú k dispozícii za odporúčanú koncovú cenu 1299 eur a 799 eur.

Ukážka funkcií – live stream na YouTube