gtag('config', 'UA-130501671-1');

25.5.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská polícia v súčasnosti eviduje 163 nezvestných detí, z toho 32 maloletých a 131 mladistvých. Pri príležitosti utorkového Medzinárodného dňa nezvestných detí to na sociálnej sieti uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Polícia podľa neho rieši ročne tisícky nezvestností, zväčša ide o opakované úteky z domu. Väčšina z nezvestných sa podľa ministra nájde v poriadku.

„Najdlhšie nezvestnou v aktívnom pátraní je Terézia Baniariová, po ktorej polícia pátra od roku 2003, teda dlhých 18 rokov,“ napísal Mikulec. Najvyšší počet stratených detí polícia podľa neho zaznamenáva v letných mesiacoch, hlavne pokiaľ ide o mladistvých vo veku od 15 do 18 rokov.

Minister v tejto súvislosti vyzval občanov, aby nikdy nepodceňovali nezvestnosť dieťaťa, nečakali 24 hodín, ale konali hneď. „Čím skôr sa začne pátranie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa dieťa nájde živé a zdravé,“ zdôraznil minister vnútra.

Do hľadania nezvestných detí sa podľa šéfa rezortu vnútra môže zapojiť aj verejnosť, konkrétne registráciou na stránke https://www.amberalert.sk/<https://www.amberalert.sk/…>. „Získate tým odber správ, ktoré vám oznámia, ak je dieťa unesené, alebo sa stratí a polícia má dôvodné podozrenie, že jeho život je v bezprostrednom ohrození,“ dodal Mikulec

Viac k témam: nezvestné dieťa, nezvestní
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia eviduje desiatky nezvestných detí, mnohé z nich sú ešte maloleté © SITA Všetky práva vyhradené.