gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.5.2021 (Webnoviny.sk) – Nezaradený poslanec parlamentu a líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), aby podal okamžitú demisiu „a odišiel s celou vládou do zabudnutia, pretože to, čo sa tu deje voči mnohým, možno aj nevinným ľuďom, presahuje štandardný rámec fungovania demokratického štátu“.

Novinárom to povedal počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR), ktorá je v utajenom režime k minulotýždňovému stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS).

Výzva na okamžitú demisiu vlády

Pellegrini uviedol, že predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v pléne informoval poslancov o tom, ako bola schôdzka zvolaná, kým bola iniciovaná, prečo sa konala tam, kde sa konala a čo bolo obsahom rokovania. Plénu predniesol správu, ktorou požiadal SIS, aby bola doručená a adresovaná poslancom a bola upravená na úroveň dôverné.

„Už len v stupni dôverné tá správa, ktorá nám bola prednesená, naozaj potvrdzuje, že na Slovensku existuje nejaká ,pracovná´ skupina, ktorá reálne ovplyvňuje jednotlivé konania v trestných veciach. Má dochádzať ku koordinácii výpovedí jednotlivých univerzálnych svedkov, ktorí sú za prospech pre seba alebo iného ochotní rozprávať na iných to, čo sa im povie, alebo to, čo od nich niekto žiada za účelom iného poškodiť, druhému privodiť nejakú ujmu, alebo sebe zabezpečiť nejaký benefit či zmiernenie trestu,“ doplnil expremiér.

Správa podľa neho neobsahuje žiadne mená, lebo je iba v režime dôverné. Sama o sebe je však tak závažná, že Pellegrini vyzýva premiéra a celú vládu na okamžitú demisiu. Podotkol, že ide o škandál, ktorý je priamo potvrdený bezpečnostnými zložkami štátu.

Tajné stretnutie v budove SIS

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu.

Svoju účasť na stretnutí agentúre SITA potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Heger, predseda NR SR Kollár, minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík.

Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Viac k témam: mimoriadna schôdza parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegrini vyzval Hegera a vládu, aby podali okamžitú demisiu. Líder strany Hlas-SD hovorí o škandále © SITA Všetky práva vyhradené.