gtag('config', 'UA-130501671-1');

Spoločnosť Axis Communications uvádza novú sieťovú PTZ kameru AXIS V5938. Modelový rad AXIS V59 je navrhnutý pre profesionálny live streaming a webcast s podporou štúdiového zvuku a plynulým ovládaním PTZ vďaka protokolu VISCA. Táto IP kamera bude celosvetovo k dispozícii s predinštalovanou streamovacou aplikáciou českých vývojárov CamStreamer. Ide teda o skutočne flexibilné a zároveň profesionálne riešenie pre priame video prenosy nielen zo školiacich miestností, učební alebo veľkých auditórií, ale aj pre vysielanie správ, dopravných informácií, rovnako ako pre live prenosy z koncertných pódií, či športových udalostí.

Nový model sieťovej PTZ kamery AXIS V5938 prichádza s prvotriednou kvalitou obrazu v rozlíšení až 4K UHD pri snímkovej frekvencii 30 fps a s 20× optickým zoomom. Ovládací systém založený na protokole VISCA RS-232 umožňuje jednoduchú integráciu s existujúcimi inštaláciami AV techniky. Navyše funkcia VISCA over IP prináša možnosť vzdialeného ovládania niekoľkých kamier s použitím LAN siete. Nastavenie kamier je tiež optimalizované pre vysokú farebnú vernosť, akú vyžaduje štúdiové prostredie. Rovnako tak je k dispozícii množstvo vstupov a výstupov priamo na profesionálne audiovizuálne procesy určené pre streaming obsahujúce zvuk. Je tu profesionálny vstup XLR line/mic s 48V fantómovým napájaním a tiež 3,5 mm vstup a výstup pre vyššiu flexibilitu. Výkonný procesor navyše umožní do kamery pridať aj analytické aplikácie, ktoré bežia priamo v kamere.

Pokiaľ je potrebná jednoduchá alebo mobilná inštalácia, kamera sa dodáva s predinštalovanou trojmesačnou skúšobnou licenciou aplikácie CamStreamer App, ktorá zabezpečí okamžitý prenos videa na streamovacie služby ako sú napríklad YouTube a Facebook Live a to priamo z kamery do siete.

„V súvislostí s pandémiou významne narástol dopyt po živých videách,“ povedal David Capoušek zo spoločnosti CamStreamer. „S technológiou spoločnosti Axis a našou aplikáciou CamStreamer App možno teraz jednoducho vysielať video v profesionálnej štúdiovej kvalite a umožniť tak neobmedzenému počtu ľudí virtuálne sa stretávať prostredníctvom živého vysielania – nech už ide o svadby, koncerty, divadelné predstavenia, školské vyučovanie, športové stretnutia, bohoslužby, zasadnutia obecných zastupiteľstiev alebo politické akcie, či konferencie. Vďaka kvalitnému obrazu v rozlíšení 4K UHD bude mať divák pocit, ako by bol sám uprostred deja.“

Medzi kľúčové vlastnosti kamery AXIS V5938 patria:

  • Video v rozlíšení 4K UHD pri 30 fps a 20× zoom
  • Štúdiový zvuk s XLR vstupmi
  • Podpora protokolu VISCA a VISCA over IP
  • Dodáva sa s 3-mesačnou skúšobnou licenciou aplikácie CamStreamer App
  • Výstupy 3G-SDI a HDMI

Okrem vyššie uvedeného disponujú nové kamery kompresnou technológiou Axis Zipstream pre kodeky H.264 a H.265, ktorá významne redukuje dátový tok a nároky na úložisko bez toho, aby došlo ku kompromisu v kvalite obrazu. Navyše sú aj tieto kamery vybavené pokročilými bezpečnostnými funkciami, ako je napríklad podpísaný firmware a mechanizmus Secure Boot, vďaka ktorým má používateľ záruku, že je nainštalovaný iba autorizovaný firmware a kamera je dobre chránená voči kybernetickým útokom.

Kamera AXIS V5938 je v Slovenskej republike k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis.