gtag('config', 'UA-130501671-1');

29.5.2021 (Webnoviny.sk) – Izraelské jednotky v piatok zastrelili Palestínčana počas protestu proti expanzii osídlenia na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Protest vypukol na kopci neďaleko mesta Beita, kde sa zhromaždilo niekoľko stoviek Palestínčanov. Tí pálili pneumatiky a hádzali kamene na izraelských vojakov, ktorí odpovedali paľbou ostrými i gumovými nábojmi a použitím slzotvorného plynu.

Podľa palestínskych predstaviteľov 26-ročný muž zomrel pri spomenutej paľbe, pri ktorej ďalších päť osôb utrpelo zranenia. Izraelská armáda nevydala žiadne okamžité stanovisko.

Zrážky nastali v čase zvýšeného napätia po 11-dňovej vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Vo vojne, ktorá sa skončila pred týždňom, zahynulo viac ako 250 ľudí. Prevažná väčšina boli Palestínčania.

Počas bojov ozbrojenci z Gazy vystrelili na Izrael viac ako 4-tisíc rakiet, zatiaľ čo Izrael bombardoval stovky cieľov spojených s militantmi v Gaze.

Viac k témam: izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Stovky Palestínčanov protestovali na Západnom brehu Jordánu, jedného demonštranta zabili izraelské jednotky © SITA Všetky práva vyhradené.