gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.6.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 16. júna 10:35

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) predloží ešte na stredajšie rokovanie vlády návrh na odvolanie Adriána Szabóa z postu šéfa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Ako pred rokovaním kabinetu povedal pre médiá, do 30 dní od jeho odvolania by malo byť vyhlásené výberové konanie na obsadenie postu šéfa policajnej inšpekcie. Momentálne je dočasným vedením úradu poverený Peter Scholtz.

Nastane zmena zákona?

Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre obranu a bezpečnosť odporučil vláde odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Adriána Szabóa. Návrh na zasadnutie kabinetu predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Výbor odporúča odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) v rozprave k návrhu uviedol, že je absurdné, že vláda nemôže bez výboru odvolať šéfa inšpekcie. Podotkol, že by sa mali v krátkom čase dohodnúť na zmene zákona. Kritický bol aj podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina), podľa ktorého by si mal funkcionárov vyberať minister vnútra.

Saková odvolanie nepodporila

Pčolinský novinárom po výbore povedal, že očakával, že minister širšie priblíži dôvody obvinenia Adriána Szabóa. „Plne rešpektujem, že je Adrián Sz. väzobne stíhaný. Podľa mojich informácií sú tam viacerí svedkovia a údajne aj nejaké listinné dôkazy,“ doplnil s tým, že teda bolo preňho hlasovanie pomerne jednoduché.

Podpredsedníčka brannobezpečnostného výboru a exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) odvolanie nepodporila. „Už len z jedného dôvodu, že v uznesení nebolo povedané nič,“ vysvetlila.

Podľa SaS je to správny krok

Členka výboru Anna Zemanová (SaS) tvrdí, že odvolanie Adriána Szabóa je správny krok v pokračovaní zvyšovania dôvery občanov v bezpečnostné zložky štátu a spravodlivosť. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navyše považuje súčasný stav a postavenie Úradu inšpekčnej služby za neudržateľný.

„Vo volebnom programe SaS máme, že vyjmeme inšpekciu z podriadenosti ministra vnútra a osamostatníme ju, pričom by malo ísť o samostatný štátny orgán SR,“ uviedol podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS).

„Dokonca aj v Programovom vyhlásení vlády máme záväzok, že vláda prehodnotí postavenie a činnosť Úradu inšpekčnej služby a na základe výsledkov analýzy legislatívnymi opatreniami zabezpečí jej väčšiu nezávislosť a efektivitu,“ pripomenul. Stanovisko poskytol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

Neoprávnene poskytoval informácie

V pondelok 14. júna Najvyšší súd SR rozhodol o tom, že Adrián Szabó ide do väzby, keď vyhovel sťažnosti prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý obvineného 5. júna do väzby nevzal. Adrián Szabó, ktorý má v súčasnosti pozastavený výkon služby, je obvinený z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

Podľa orgánov činných v trestnom konaní Adrián Szabó v období rokov 2016 až 2020 neoprávnene poskytoval informácie k trestným kauzám bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi S.

Informácie sa týkali prípadov ako lustrácie novinárov, komunikácie z aplikácie Threema alebo kauzy Technopol. Za to prijal údajne finančnú hotovosť vo výške aspoň 20 000 eur, niekoľko mobilných telefónov alebo televízor. Vo veci je okrem Adriána Sz. a Bernarda S., ktorý proti nemu vypovedá, obvinený aj bývalý policajt Marián K.

Viac k témam: odvolanie z funkcie, výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikulec predloží na rokovanie vlády návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Szabóa © SITA Všetky práva vyhradené.