gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.6.2021 (Webnoviny.sk) – Prevádzkovatelia gastro sektora, hotelieri a agropotravinári prosia vládu o predloženie návrhu zákona na zníženie DPH pre gastro sektor na päť percent do konca roka 2022 a následne na 10 percent. Iba znížená DPH pre tento sektor je podľa nich jedinou účinnou vakcínou na jeho záchranu.

Konštatovali to v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Aliancie slovenskej gastronómie (ASG), Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a platformy Stále máme chuť.

Gastrosektor bol podľa spomenutých organizácií koronakrízou zasiahnutý najviac a z následkov sa bude ešte dlhé roky spamätávať.

Potrebné je okamžité riešenie

Malí podnikatelia a živnostníci, ktorí zamestnávajú desaťtisíce zamestnancov, potrebujú okamžité riešenia. DPH na Slovensku pre gastro je niekoľkonásobne vyššia oproti okolitým krajinám. Napríklad v Českej republike majú zavedenú 10-percentnú, v Rakúsku a Poľsku päťpercentnú DPH.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Zníženie dane cez vládny návrh a zrýchlené legislatívne konanie okamžite pomôže malým podnikateľom. Prosíme vládu o návrh zákona na zníženie DPH na päť percent do konca roka 2022 a následne na 10 percent. Teraz nič viac nepomôže. Tento revolučný krok naše gastroslužby priblíži západu a zvýši konkurencieschopnosť a kvalitu,“ uviedli v pondelok v spoločnom stanovisku.

Návrh už v máji predstavil Hlas-SD

Identický návrh predstavili už koncom mája poslanci NR SR, a to členovia opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok.

Tí navrhujú dočasné zníženie DPH pre služby v oblasti gastra na päť percent. Znížená DPH by mala platiť do konca roku 2022, potom by zostala znížená sadzba 10 percent, rovnako ako na ubytovacie služby. Tento návrh je zaradený do programu rokovania parlamentu na aktuálnej júnovej schôdzi.

Agentúra SITA požiadala o reakciu MF SR.

Viac k témam: DPH daň z pridanej hodnoty, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Gastropodnikatelia a agropotravinári žiadajú vládu o zníženie DPH, je to jediná účinná vakcína na záchranu © SITA Všetky práva vyhradené.