gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.6.2021 (Webnoviny.sk) – Komunita pôvodných obyvateľov Kanady tvrdí, že našla 751 neoznačených hrobov v niekdajšej rezidenčnej škole v provincii Saskatchewan. Informoval o tom spravodajský portál BBC. Podľa Prvého národa Cowessess je to doteraz najvýznamnejší objav takéhoto druhu v Kanade.

Správy o náleze prišli niekoľko týždňov po tom, ako v niekdajšom najväčšom takomto zariadení v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia našli masový hrob s pozostatkami 215 detí.

Strašný a šokujúci nález

Zmienený prvý národ lokalizoval hroby na cintoríne rezidenčnej školy Marieval, ktorá fungovala v rokoch 1899 – 1997, s pomocou radaru. Ten začal používať minulý mesiac. Nález hrobov je podľa komunity „strašný a šokujúci“.

Kanadské rezidenčné školy boli povinnými internátnymi školami riadenými vládou a náboženskými úradmi v priebehu 19. a 20. storočia s cieľom násilne asimilovať domorodú mládež. Škola v Kamloops bola najväčšia v rámci tohto systému. Fungovala od roku 1890 a v 50. rokoch minulého storočia mala až 500 študentov. Ústredná vláda prevzala správu nad školou v roku 1969 a až do roku 1978, keď bola zatvorená, fungovala ako sídlo miestnych študentov.

Veľké množstvo detí sa nevrátilo

V období rokov 1863 – 1998 odobrali od rodín viac ako 150-tisíc domorodých detí a umiestnili ich do rezidenčných škôl. Veľké množstvo sa už nikdy nevrátilo do svojich domovských komunít. Deti často nesmeli rozprávať svojím jazykom alebo praktizovať svoju kultúru. Mnohé z nich v rezidenčných školách týrali.

V správe, ktorú Kanaďania zverejnili v roku 2015, to označili za „kultúrnu genocídu“. V roku 2008 sa kanadská vláda za tento systém oficiálne ospravedlnila. Dosiaľ identifikovali viac ako 4100 detí, ktoré zomreli počas pobytu v takýchto rezidenčných školách.

Viac k témam: domorodci, masové hroby, týranie dieťaťa
Zdroj: Webnoviny.sk – V ďalšej kanadskej bývalej škole našli stovky hrobov, nález je šokujúci © SITA Všetky práva vyhradené.