gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.7.2021 (Webnoviny.sk) – Americkí zamestnávatelia v máji ponúkali rekordný počet voľných pracovných miest druhý mesiac v rade. Rýchle oživovanie ekonomiky totiž vytvára intenzívny dopyt po pracovníkoch.

Koncom mája zamestnávatelia v USA ponúkali 9,21 milióna voľných pozícií, čo bol mierny rast z aprílového počtu 9,19 milióna.

Prepustených je minimum

Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo práce. Počet voľných miest je najvyšší od začiatku záznamov z decembra 2000.

Počet ľudí, ktorí odišli zo zamestnania, v máji v USA mierne klesol z rekordnej aprílovej úrovne. Percentuálny podiel prepustených pracovníkov sa znížil na rekordné minimum, konštatuje správa rezortu práce.

Tieto údaje naznačujú napätie na trhu práce, keďže zamestnávatelia musia platiť viac, aby prilákali pracovníkov, a mnohí zamestnanci zo svojich pracovných pozícií odchádzajú na lepšie platené miesta v iných firmách.

Nezvyčajná situácia

Takáto situácia je na trhu práce v USA nezvyčajná pri nezamestnanosti na zvýšenej úrovni 5,9 percenta. Pretrvávajúci vplyv pandémie COVID-19 však ponecháva mimo hry mnohých potenciálnych zamestnancov.

Časť ľudí bez práce sa obáva rizika nakazenia sa koronavírusom a dodatočná podpora nezamestnaným v sume 300 dolárov týždenne umožňuje Američanom hľadať lepšie platené miesta.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, voľné pracovné miesta, zamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet voľných pracovných miest v USA stúpol na rekordnú úroveň, zamestnávatelia musia platiť viac © SITA Všetky práva vyhradené.