gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.8.2021 (Webnoviny.sk) – Lietadlá izraelskej armády v sobotu ráno zaútočili na dva ciele v Pásme Gazy v reakcii na vypustenie zápalných balónov z Gazy na územie Izraela. Informovala o tom izraelská armáda.

Uviedla, že zasiahla vojenský objekt Hamasu a miesto odpaľovania rakiet po tom, ako štyri zápalné balóny v Izraeli poškodili poľnohospodársku pôdu. Palestínske militantné hnutie Hamas sa k udalostiam hneď nevyjadrilo.

Vypustenie zápalných balónov nastalo dva mesiace po 11-dňovej vojne medzi Izraelom a Hamasom, ktorá bola už štvrtou odvtedy, ako sa Hamas v roku 2007 zmocnil vlády v Pásme Gazy. Izrael nezmierňuje blokádu Gazy a zdá sa, že Hamas použil zápalné balóny ako taktiku nátlaku.

Izrael a Egypt uplatňujú blokádu Pásma Gazy, ktorá je podľa Izraela nutná, aby sa predchádzalo vyzbrojovaniu Hamasu. Kritici však tvrdia, že tieto opatrenia vyúsťujú do kolektívneho trestania obyvateľstva Gazy.

Viac k témam: Hamas, izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, rakety
Zdroj: Webnoviny.sk – Izraelské lietadlá zaútočili v Pásme Gazy na objekty hnutia Hamas, reagovali tak na vypustenie zápalných balónov © SITA Všetky práva vyhradené.