gtag('config', 'UA-130501671-1');

Karnevalový kostým je oblečenie, ktoré alternuje a napodobňuje obraz obľúbenej detskej postavy z rozprávky, seriálu alebo filmu. Ide o neoddeliteľný atribút detských karnevalových večierkov, ktorých sezóna sa práve blíži a budú vytvárať slávnostnú náladu a ďalší priestor pre originálnu zábavu. Kostým pomáha dieťaťu cítiť sa ako milovaný hrdina, rozvíja jeho vkus a predstavivosť,  či  rôzne sféry života.

Aj tomuto doplnku by sa mala venovať adekvátna pozornosť.

Dobré a praktické tipy na výber

Dieťaťu by sa mal páčiť celkový obraz, ktorý kostým vytvára. Vždy preto zvoľte tému kostýmu v súlade s jeho prianím. Oblečenie by navyše malo zodpovedať temperamentu a správaniu dieťaťa. Rytiersky kostým sa pre hanblivé dieťa takmer nehodí a naopak, pohyblivý chlapec alebo dievča sa bude v kostýme lekára alebo kuchára nudiť.

Pri výbere vhodných detských kostýmov vychádzajte aj z témy nadchádzajúceho karnevalu.

Vyhodnoťte, ako presne kostým oživuje vzhľad vášho dieťaťa. Zvážte tiež autenticitu kostýmu, ktorého vzhľad by mal byť čo najviac blízky realite. Skontrolujte požadované diely a príslušenstvo.

Dávajte pozor na kvalitu kostýmu: všetky prvky musia dobre držať, švy musia byť úhľadné a silné, spojovacie prvky musia byť spoľahlivé. Uistite sa, že gumička na maske drží príslušenstvo bezpečne, ale súčasne nestláča hlavu dieťaťa. Aj z takéhoto originálneho doplnku sa potom môže stať zaujímavá a originálna hračka.

Ani tu nepodceňujte materiál

Pri výbere kostýmového materiálu stojí za zváženie, že karneval zahŕňa väčšinou aj hry v prírode. Tkanina by mala byť čo najprirodzenejšia, priedušná a hypoalergénna. Dobrou možnosťou je bavlna a hodváb. Kvalitný kostým by zároveň nemal mať výrazný „chemický“ zápach.

Napriek tomu, že je odolná, syntetika nie je najlepším riešením, pretože zvyšuje potenie. Z rovnakého dôvodu by ste si nemali vyberať modely s množstvom kožušiny.

Dávajte pozor na požiarnu bezpečnosť materiálu, aby náhodná iskra z prskavky nezapálila oblečenie.

Dôležité tiež je, že ak bude kostým vyrobený zo syntetiky, aspoň podšívka by mala byť z prírodného materiálu. Koniec koncov, je to táto časť, ktorá je v kontakte s pokožkou dieťaťa.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, určite deťom vyberiete nielen originálny, ale aj bezpečný detský kostým.