gtag('config', 'UA-130501671-1');

29.9.2021 (Webnoviny.sk) – Septembrový semafor Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) potvrdzuje odhad spred mesiaca, že deficit v tomto roku dosiahne 6,9 mld. eur, teda 7,1 % HDP. Je to výrazne menej, ako hovorí ostatný odhad vlády.

Podľa jej augustového odhadu by deficit mal dosiahnuť 8,5 mld. eur, teda 8,8 % HDP. Riziko nárastu schodku nad úroveň predpokladanú vládou je podľa rady nízke.

Očakávaný vývoj verejných financií je však podľa nej naďalej ovplyvnený veľkou neistotou pre pretrvávajúcu pandémiu a jej dôsledkov na makroekonomický vývoj.

Nízke tempo rastu

Najvýraznejší pozitívny vplyv na saldo verejnej správy oproti očakávaniam vlády odhaduje rada vo výdavkoch štátneho rozpočtu.

Úspora vo výške 702 mil. eur, resp. 0,7 % HDP, vyplýva najmä z pomalšieho čerpania kapitálových výdavkov a výdavkov na tovary a služby.

Nízke tempo rastu pozorované počas prvých ôsmich mesiacov totiž nezodpovedá vysokej úrovni koncoročných výdavkov predpokladaných vládou.

Deficit rozpočtu verejnej správy

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v januári tohto roka odhadovala v rámci svojho semaforu tohtoročný deficit rozpočtu verejnej správy na úrovni 6,8 % HDP.

Vo februári odhad mierne zvýšila na sedem percent a v marcovej prognóze sa opäť vrátila k číslu 6,8 percenta. Aprílový semafor hovoril o deficite 6,88 % HDP, májový o 7,7 % HDP, júnový o 7,2 % HDP, júlový o 7 % HDP, augustový a septembrový o 7,1 % HDP.

Viac k témam: HDP, Verejná správa
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozpočtová rada po mesiaci potvrdila odhad tohtoročného deficitu na úrovni 7,1 % HDP © SITA Všetky práva vyhradené.