gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.10.2021 (Webnoviny.sk) – Na poslancov parlamentu čaká 86 bodov programu riadnej 48. schôdze Národnej rady SR (NR SR), ktorá sa začína v utorok o 13:00.

Poslanci sa budú zaoberať návrhom zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložili viacerí vládni poslanci na čele s Annou Záborskou (klub OĽaNO).

Zákon na minulej schôdzi posunulo do druhého čítania 75 poslancov, teda polovica zo všetkých členov zákonodarného zboru.

Finančná podpora pre Csemadok

Poslanci by mali rozhodnúť aj o návrhu poslanca Györgya Gyimesiho (OĽaNO), ktorý žiada prijať novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín.

Poslanec v nej presadzuje, aby obce mali možnosť použiť šípové smerníky s názvom vyznačených cieľov v štátnom jazyku aj v jazyku národnostnej menšiny. Slúžiť to má na navádzanie účastníkov cestnej premávky.

Poslanec Gyimesi predložil do prvého čítania tiež zákon o finančnej podpore pre Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku – Csemadok. Z rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry by Csemadok dostával príspevok 300-tisíc eur. Išlo by o sumu, ktorá by bola každý rok právne garantovaná.

Novela „Lex Zuzana“

Na programe rokovania parlamentu je okrem iného novela zákona o niektorých mimoriadnych opareniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19.

Novela je známa aj ako „Lex Zuzana“. Ide o prípad, keď súťažiaca v očkovacej lotérii nestihla včas povedať heslo pre oneskorenie signálu cez internet. Novela má umožniť, aby súťažiacej mohla byť vyplatená výhra 400-tisíc eur.

V návrhu zákona sa tiež predlžuje možnosť získania sprostredkovateľského bonusu do konca tohto roka. Zákon sa mal prerokovať v zrýchlenom režime ešte na septembrovej schôdzi, poslanecké plénum ho však odmietlo zaradiť do programu.

Viac k témam: Rokovanie NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci budú riešiť aj Záborskej pomoc tehotným ženám, novelu „Lex Zuzana“ a podporu pre Csemadok © SITA Všetky práva vyhradené.