gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.12.2021 (Webnoviny.sk) – Zákaz vychádzania už bude od piatku 17. decembra platiť iba od 20.00 do 5.00 nasledujúceho rána. Výnimku z obmedzenia pohybu, ktoré na utorkovom rokovaní schválila vláda, tvorí obstaranie nevyhnutných životných potrieb v najbližšej maloobchodnej predajni. Celkovo 18 druhov prevádzok a služieb je presne definovaných v prílohe k uzneseniu vlády.

Čerpacie stanice, lekárne

Medzi maloobchodné predajne, prevádzky a iné zariadenia, ktoré majú mať výnimku zo zákazu vychádzania, patria prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očné optiky.

Viac o téme: Koronavírus

Ďalej by mala výnimka platiť aj pre predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, predajne náhradných dielov motorových vozidiel, odťahové služby, práčovne a čistiarne odevov a čerpacie stanice pohonných hmôt a palív.

Dostupné by mali byť pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória, služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, zberné dvory, služby advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov, a tiež taxislužby.

Lanové dráhy a vleky

Fungovať môžu tiež zariadenia spoločného stravovania na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v zdravotníckych zariadeniach.

Obmedzené nebude ani poskytovanie služieb dlhodobého alebo karanténneho ubytovania, ani prevádzky poskytujúce tieto služby, avšak tie len v režime očkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie. Obchodné domy musia dodržať podmienky podľa opatrení pri ohrození verejného zdravia nariadené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Výnimku majú prevádzky, ktorých činnosť je potrebná výlučne na výkon hromadných podujatí a prevádzky poskytujúce hotelové a podobné ubytovacie služby a turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby. Podmienkou je očkovanie alebo prekonanie ochorenia COVID-19, rovnako ako pri lanových dráhach a vlekoch.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandemické opatrenia, Zákaz vychádzania
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákaz vychádzania na Slovensku so zmenami a nebude platiť pre 18 druhov prevádzok a služieb © SITA Všetky práva vyhradené.